HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΛΥΚΟΥΡΙΑ: Τοπικό Συμβούλιο - Πρακτικό Συνεδρίασης (16/09/2016) & τεχνικό πρόγραμμα 2017

Μετά από πρόσκληση του προέδρου, συνεδρίασε το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Λυκούριας στις 16/09/2016 και ώρα 21:30, στην αίθουσα Θαν...

Μετά από πρόσκληση του προέδρου, συνεδρίασε το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Λυκούριας στις 16/09/2016 και ώρα 21:30, στην αίθουσα Θανάση Σβίγγου, έχοντας πλήρη απαρτία.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος ενημέρωσε για:
α. το ξεκίνημα της ψηφιοποίησης του αρχείου της κοινότητας από ομάδα μαθητών και φοιτητών του χωριού μας. Λόγω του μεγάλου όγκου του αρχείου θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για την πλήρη ηλεκτρονική μετατροπή του.
β. την απαγόρευση βοσκής στο λιβάδι «Κέλπισι» από 1/10/16 έως 30/11/16, διαδικασία απαραίτητη όχι μόνον για την αύξηση του παραγόμενου χορταριού, αλλά και για την αποστείρωση - απολύμανση του εδάφους. Θα ενημερωθεί ο αγροφύλακας κ. Μηλιτσόπουλος Γεώργιος για την εφαρμογή της απόφασης.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:
1. Στήριξη της κτηνοτροφίας (απόφαση Νο 18/2016)
Το Τοπικό Συμβούλιο συζήτησε για το μέλλον της κτηνοτροφίας στο χωριό, θέτοντας τους προβληματισμούς του για την δυνατότητα να συνεχίσει την ύπαρξή της μέσα στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα, κοινοποιώντας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων τις απόψεις του.
Α. Εξεύρεση - αναζήτηση λύσεων για να μηδενιστούν οι απώλειες του ζωικού κεφαλαίου από τα άγρια ζώα (τσακάλια) και τα αδέσποτα σκυλιά (30-50 κεφάλια ανά μήνα κατασπαράζονται στα βουνά μας για μία ακόμη χρονιά). Η ενημέρωση της αστυνομικής αρχής και του Δασαρχείου καθίσταται επιτακτική. Η μετατροπή της ελεύθερης κτηνοτροφίας στην περιοχή μας σε σταβλισμένη είναι οικονομικά ασύμφορη και θα οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφους στην εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους.
Β. Μείωση του κόστους παραγωγής των παραγόμενων προϊόντων (γάλα - τυρί - κρέας) θα επιτευχθεί μόνον με την δυνατότητα επανακαλλιέργειας του κάμπου, που σήμερα ευδοκιμούν μόνο βάτα/ βούρλα/ μουχρίτσα.
Γ. Η προσπάθεια καθαρισμού των τριών ποταμών του κάμπου από την πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου προς την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δυστυχώς δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση.
Δ. Η βελτίωση - ο καθαρισμός των δρόμων του κάμπου (ιστορικό Κλήμα Παυσανία - Πηγές Λάδωνα) παρακωλύεται από μικροϊδιοκτήτες και τα ελάχιστα προς καλλιέργεια στρέμματα μειώνονται ακόμα περισσότερο, σε έναν κάμπο με άφθονο νερό αλλά και χωρίς την προοπτική ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ.
Ε. Προστασία των ελεύθερων λιβαδιών (χρονικός περιορισμός αμποδίματος) για να προγραμματίζει ο κάθε κτηνοτρόφος πού θα ξεχειμωνιάσει και πού θα καλοκαιριάσει.
Στ.Καθορισμός αποκλειστικών ζωνών για τα βοοειδή, καθώς κρίνεται αδόκιμη η συνύπαρξή τους με τα αιγοπρόβατα (υγειονομικοί - διατροφικοί λόγοι).
Ζ. Δημιουργία ελεύθερων κτηνοτροφικών ζωνών και απαγόρευση του μονομερούς αμποδίματος των χωραφιών.
Η. Καλύτερη - ποιοτικότερη και ουσιαστική υγειονομική παρακολούθηση του ζωικού κεφαλαίου από την κτηνιατρική υπηρεσία Καλαβρύτων.
Θ. Η ολοκληρωτική έλλειψη του ηλεκτρικού ρεύματος στους σταύλους έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα (δεν υπάρχει δυνατότητα για αρμεκτικές μηχανές, επεξεργασία ζωοτροφών, ύπαρξη ζεστού νερού, αντλία υψηλής πίεσης για καθαρισμό, που είναι από τα ελάχιστα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής).
Ι. Καθημερινά προβλήματα στην ύδρευση των περισσότερων σταύλων.
Η σημερινή κατάσταση, όπου η μεταφορά του νερού γίνεται από το χωριό και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων με λάστιχο χαμηλής πίεσης από τον κάθε κτηνοτρόφο χωριστά και με δικιά του οικονομική επιβάρυνση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (συχνές βλάβες με σπατάλη νερού και αυξημένο κόστος συντήρησης), μόνον εγκατάλειψη των κτηνοτρόφων μας δηλώνει.
Κ. Στήριξη της ύπαρξης του συνεταιρισμού γάλακτος Καλαβρύτων, καθώς δημιουργεί τον απαιτούμενο υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των τυροκομικών μονάδων.
2. Τεχνικό πρόγραμμα 2017 (απόφαση Νο 19/2016)
Το Τοπικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψιν την δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου Καλαβρύτων, προτείνει για το 2017:
Ύδρευση των σταύλων στην περιοχή Μαλτιγιάννι, όπου βρίσκονται περίπου 12 ενεργοί στάβλοι, δυναμικότητας 5.000-6.000 κεφαλιών.
Για την μεταφορά του νερού απαιτούνται: 5.500 m λάστιχο υψηλής πίεσης Φ22 και 1.500 m Φ16. Η εγκατάσταση - άπλωμα του λάστιχου θα γίνει με εθελοντική εργασία των ίδιων των κτηνοτρόφων σε συνεργασία με τον τοπικό σύμβουλο κ. Θανάση Σβίγγο και το τεχνικό προσωπικό της Δ.Ε. Κλειτορίας.
Το έργο είναι χαμηλού κόστους (7.000-8.000 €), τεχνικά εύκολο αλλά πολύ αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Ο ΠρόεδροςΚοντογιάννης Σοφοκλής 
Τα μέλη Ροδάκης Ιωάννης Σβίγγος Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.