HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πώληση τσιγάρων αποκλειστικά από τα περίπτερα ζητούν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τ ην αποκλειστική πώληση τσιγάρων από τα περίπτερα, προωθούν μέσω τροπολογίας 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμμ...

Την αποκλειστική πώληση τσιγάρων από τα περίπτερα, προωθούν μέσω τροπολογίας 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν την επίμαχη τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, το οποίο συζητείται αύριο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται ως επιχείρημα για την κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας την προστασία των ανηλίκων και συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση αναφέρουν ότι «με την προτεινόμενη τροποποίηση επιδιώκεται μεγαλύτερη και πληρέστερη προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα της προάσπισης της υγείας των ανηλίκων». Η κίνηση των 6 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στις Ενώσεις των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και κυρίως ψιλικατζίδικων, που πωλούν προϊόντα καπνού, ενώ δεν πείθουν κανέναν.

«Με τροπολογία 16 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ δίνεται η αποκλειστική πώληση τσιγάρων στα περίπτερα & αποκλείονται 32.000 σημεία πώλησης, μονοπώλια, ανεργία!» σημειώνει δηκτικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που διαβλέπει στην εν λόγω τροπολογία «ρουσφέτι».

Την ίδια ώρα με επιστολή που απέστειλε προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών & Περιπτέρων Μακεδονίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ψιλικατζίδικων σε όλη την επικράτεια, προειδοποιώντας ότι τυχόν ψήφιση τέτοιας τροπολογίας θα οδηγήσει 32.000 επιχειρήσεις σε «λουκέτο», αφού όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ένωσης, από τις συνολικά 40.000 επιχειρήσεις που πωλούν σήμερα τσιγάρα και προϊόντα καπνού μόνον οι 8.000 είναι περίπτερα.

«Τονίζουμε ότι οι υπόλοιπες 32.000 περίπου επιχειρήσεις είναι αμιγώς οικογενειακές και δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ήδη υπάρχουν προβλήματα και θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο με τη συγκεκριμένη τροπολογία–προσθήκη. Επισημαίνουμε επίσης ότι το 70% του τζίρου των καταστημάτων προέρχεται από την πώληση των τσιγάρων. Με το υπόλοιπο 30% είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει καθημερινά», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών & Περιπτέρων Μακεδονίας και υπαινίσσεται ότι πίσω από τις αγαθές προθέσεις που επικαλούνται οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κρύβονται σκοπιμότητες εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων.

Πληροφορίες, δε, θέλουν και τους βενζινοπώλες έτοιμους να αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πλέον με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο επισπεύδων Υπουργός Υγείας και κατά πόσο θα κάνει αποδεκτή την επίμαχη τροπολογία.

Δείτε την τροπολογία:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της οδηγίας 2001/37/ΕΚ (αριθμ. L 127/1 της 29.4.2014), όπως το παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας αυτής τροποποιήθηκε με την κατ' εξουσιοδότηση εκδοθείσα Οδηγία 2014/109/ΕΕ της Επιτροπής της 10ης Οκτωβρίου 2014 για την τροποποίηση του παραρτήματος II της οδηγίας 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τη θέσπιση της βιβλιοθήκης των εικονογραφικών προειδοποιήσεων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα καπνού καθώς και άλλες συναφείς διατάξεις.».

Θέμα: Τροποποίηση του ν. 3730/2008 «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις.»

Α. Αιτιολογική Έκθεση
Ο σκοπός του νόμου 3730/2008 είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα η προστασία των ανηλίκων. Οι περιορισμοί που τίθενται από τις διατάξεις του, επιβάλλονται για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος. Με την προτεινόμενη τροποποίηση επιδιώκεται μεγαλύτερη και πληρέστερη προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα της προάσπισης της υγείας των ανηλίκων. Επομένως, με την προτεινόμενη τροποποίηση οριοθετείται η πώληση των προϊόντων στο πλαίσιο της νομιμότητας, προστατεύεται η δημόσια υγεία και κυρίως η υγεία των ανηλίκων.
Β. Προτεινόμενη Διάταξη
Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρο 2 παρ. 1 περ. β του νόμου 3730/2008 με την προσθήκη στην αρχή του πρώτου εδαφίου της φράσης «η πώληση και» καθώς και στο τέλος της παραγράφου της φράσης «καθώς και των καταστημάτων της παρ. Η΄ υποπαρ. 4 του νόμου 4093 του 2012.».
«β. η πώληση και η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες καταστημάτων, εξαιρουμένων των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, των περιπτέρων και των καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού, καθώς και των καταστημάτων της παρ. Η΄ υποπαρ. 4 του νόμου 4093 του 2012».

Οι προτείνοντες βουλευτές
Γεωργία Γεννιά
Αυλωνίτου Ελένη
Δέδες Ιωάννης
Θελερίτη Μαρία
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Κασιμάτη Νίνα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Ντζιμάνης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Ριζούλης Ανδρέας
Σαρακιώτης Γιάννης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σταματάκη Ελένη
Τελιγιορίδου Ολυμπία

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/323961/polisi-tsigaron-apokleistika-apo-ta-periptera-ferodai-na-zitoun-16-vouleutes-tou-suriza/#ixzz4JSXHo3yi
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.