Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συμψηφισμός ενέργειας για αγρότες με ένα πάρκο και πολλές μονάδες

Τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής µε ενεργειακό συµψηφισµό (Virtual Net Metering) για τους αγρότες που λειτουργούν φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά έχ...

Τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής µε ενεργειακό συµψηφισµό (Virtual Net Metering) για τους αγρότες που λειτουργούν φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά έχουν αποµακρυσµένες µονάδες κατανάλωσης (π.χ. ένα µαντρί και µια αποθήκη ή ποµόνα κ.λπ.) δίνει ο νέος νόµος για το καθεστώς που διέπει τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέµπτη 4 Αυγούστου στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να δημοσιευθεί το ΦΕΚ που θα περιέχει την τροποποίηση της απόφασης συμψηφισμού (net metering) ηλεκτρικού ρεύματος.Μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να δημοσιευθεί το ΦΕΚ που θα περιέχει την τροποποίηση της απόφασης συμψηφισμού (net metering) ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό σηµαίνει ότι από την ηµεροµηνία δηµοσίευσης στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως του νέου νόµου, θα δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης ενός σταθµού παραγωγής σε διαφορετικό χώρο, από την εγκατάσταση (ή και τις εγκαταστάσεις) κατανάλωσης. Όπερ σηµαίνει ότι θα µπορούν και οι αγρότες, να συµψηφίσουν περισσότερες από µία κατανάλωση, που ενδεχοµένως βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες.
Σημειωτέον ότι µε το προηγούµενο καθεστώς, που δεν ικανοποιούσε τους επαγγελµατίες του χώρου, επιτρέπονταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και µικρών ανεµογεννητριών από αυτοπραγαγωγούς σε εγκαταστάσεις, συνδεδεµένες µε το δίκτυο. Ωστόσο, η διάταξη ήταν ελλιπής γιατί ίσχυε µόνο για σταθµούς παραγωγής, που ήταν στον ίδιο χώρο µε τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης.
Το net metering στη νέα του µορφή ωστόσο θα αφορά Νοµικά Πρόσωπα ∆ηµοσίου ή Ιδιωτικού ∆ικαίου που έχουν κοινωφελείς σκοπούς, καθώς και τους εγγεγραµµένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.
Έτσι λοιπόν, ∆ήµοι και δηµοτικές επιχειρήσεις, ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύµατα, ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, θα µπορούν πλέον να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήµατα ή µικρές ανεµογεννήτριες σε χώρους που είναι κατάλληλοι, ακόµα και αν είναι αποµακρυσµένοι από τους χώρους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παραμένει το τέλος 3% για παραγωγούς ΑΠΕ
Mε την επιβάρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και την επιβολή ειδικού τέλους 3% στους παραγωγούς ΑΠΕ εξάλλου επιχειρεί ν' αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπως, μεταξύ άλλων, προκύπτει από το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, ρύθμιση ωστόσο που ισχύει ήδη.
Το νομοσχέδιο αλλάζει τον τρόπο αμοιβής των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ καθώς θεσπίζονται Τιμές Αναφοράς, και καταργούνται οι εγγυημένες τιμές, με βάση και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. Εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταϊκά και οι πολύ μικρές μονάδες άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, καθώς και οι σταθμοί ΑΠΕ που θα αποζημιώνονται βάσει διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση την υποβολή προσφορών.
Εξάλλου οι προμηθευτές θα καταβάλουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού αποζημίωση για τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής στη χονδρική αγορά και της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν εισέρχονταν οι ΑΠΕ στο Σύστημα.
από: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.