HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ανακτά τον έλεγχο ο Ερντογάν

Τέλος, όπως όλα δείχνουν,  βάζει στους πραξικοπηματίες η κυβέρνηση της Τουρκίας με την παράδοση και σύλληψη πολλών εξ αυτών με απολογισμ...

Τέλος, όπως όλα δείχνουν,  βάζει στους πραξικοπηματίες η κυβέρνηση της Τουρκίας με την παράδοση και σύλληψη πολλών εξ αυτών με απολογισμό 19 νεκρούς (17 αστυνομικούς και 2 πολίτες) 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και ο αρχηγός του πραξικοπήματος παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα που μετέδωσε η ΕΡΤ, είπε ότι "το πραξικόπημα έχει τελειώσει" και ότι οι υπεύθυνοι θα δικαστούν για εσχάτη προδοσία.
Όπως μεταφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται ότι πραξικοπηματίες υποχωρούν καθώς η αστυνομία έμεινε πιστή στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και βρέθηκε στους δρόμους της Άγκυρας στο πλευρό των πολιτών. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσεγγίζει το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ όπως αναφέρει το Πρακτορείο Ανατολή κάποιοι από τους αξιωματικούς του στρατού έχουν συλληφθεί.
Στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη και με διάγγελμα του καθησυχάζει τον κόσμο, και δηλώσει την εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ για τους χειρισμούς του στην υπόθεση και να επισημάνει πως θα τιμωρηθούν όλοι όσοι συμμετέχουν στο πραξικόπημα.
«Το έθνος μας θα το περάσει αυτό, θα το ξεπεράσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.
«Ο Πρωθυπουργός μας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και η αστυνομία θα τιμωρήσει σοβαρά όλους όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή την ενέργεια», συμπλήρωσε ο Ερντογάν, ο οποίος εν συνεχεία κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους.
«Καλώ όλους τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν σε πλατείες και στο αεροδρόμιο», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Το πραξικόπημα αυτό θα λήξει γρήγορα, εγώ είμαι ο αρχηγός, θα γίνει ότι πρέπει».
Επίσης, ο Ερντογάν έσπευσε να υποστηρίξει πως πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Σύμφωνα με το Russia Today, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φυγαδευτεί από τους φρουρούς του στο Μπόντρουμ και από εκεί ετοίμασε την «άμυνά» του. 
Μπιναλίμ Γιλντιρίμ: Είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλίμ Γιλντιρίμ τόνισε νωρίτερα πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα, αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων. Πρόσθεσε πως τίποτα δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.
«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραξικόπημα, αλλά για απόπειρα κάποιων ομάδων που με ανεύθυνο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που τους έχει δώσει το κράτος, επιχειρούν σε διάφορες περιοχές να ακινητοποιήσουν το λαό» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Και συνέχισε, λέγοντας πως: «οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να επαναφέρουν την τάξη. Οι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση θα πληρώσουν με τον μεγαλύτερο τίμημα». Σε δηλώσεις του στο NTV τόνισε πως «η κυβέρνηση αυτή εξελέγη από τον υπεύθυνο λαό».
Ο Στρατός έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση πως έχει αναλάβει τον έλεγχο στη χώρα. Ο δημοσιογράφοςτης Sabah Μεχμέτ Σολμάζ μετέδωσε στο twitter ότι το πραικόπημε εκδηλώθηκε λίγες ώρες αφότου στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης φάκελος για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ όπου διαμένει.
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τζον Κέρι: Ελπίδα για σταθερότητα, συνέχιση και ειρήνη στην Τουρκία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι είναι ενήμερος για την κατάσταση και τις αναφορές για πραξικόπημα στην Τουρκία, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα για «σταθερότητα, συνέχιση και ειρήνη» στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον ομόλογό του Αμερικανό, στη Μόσχα, για το ζήτημα της Συρίας, ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα και να επικρατήσει ψυχραιμία.
Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, έσωσε οδηγίες στους Γάλλους πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, να παραμείνουν στα ξενοδοχεία που διαμένουν και να επιδείξουν ψυχραιμία.
Ο Γκιουλέν καταδίκασε το πραξικόπημα
Η μη κυβερνητική οργάνωση «ο συνασπισμός για τις κοινές αξίες» (AfSV), που συνδέεται με τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν, καταδίκασε με ανακοίνωση της την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν νωρίτερα τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του για την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Καταδικάζουμε κάθε στρατιωτική επέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας», ανέφερε η οργάνωση.
Τηλεφωνικό ραντεβού του Τσίπρα με τον Ερντογάν
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μιλήσει το πρωί του Σαββάτου τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο ενώ ήδη σε διπλωματικό επίπεδο έχουν γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.