Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εντατικοί έλεγχοι για την παράνομη συλλογή ρίγανης και αρωματικών φυτών

Ερύμανθος - φωτό Χρήστος Παπακανέλλος Εντατικοί είναι οι έλεγχοι από το Δασαρχείο για την παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών από δασικέ...

Ερύμανθος - φωτό Χρήστος Παπακανέλλος
Εντατικοί είναι οι έλεγχοι από το Δασαρχείο για την παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών από δασικές περιοχές.
Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, εκδόθηκε από το Δασαρχείο Καλαβρύτων η φετινή απόφαση για τη συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων από δασικές περιοχές του νομού. Σε αυτή αναφέρονται οι ποσότητες που μπορούν να συλλεχθούν κάθε χρόνο, ανάλογα με τις συνθήκες (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ)
Έπειτα από αίτηση, δε, εγκρίθηκαν και δόθηκαν φέτος 15 άδειες για συλλογή ρίγανης και άλλων αρωματικών φυτών για εμπορική χρήση.

Τι επιτρέπεται
Σύμφωνα με την απόφαση, για το 2016, αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη ατομικών αναγκών, επιτρέπεται η συλλογή μετά την εποχή της ανθοφορίας ειδών, όπως ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, βαλσαμόχορτο, θρούμπι, θυμάρι κ.ά., κατά το κατάλληλο ανά είδος στάδιο συλλογής, χωρίς άδεια του Δασαρχείου, μέσα από τα δημόσια δάση και τις δασικές εν γένει εκτάσεις της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου Καλαβρύτων, από οποιονδήποτε

Είδη που συλλέγονται άνευ έγκρισης - ειδικοί όροι
α) Αγριοτρανταφυλλιά (Rosa spp.): Συλλογή μέρους των φύλλων και ανθέων κατά την ανθοφορία ή λίγο πριν και μέχρι του ποσού του μισού (0,5) κιλού ανά άτομο και έτος.
β) Αχιλλέα ή Αχίλλεια (Achillea spp.): Συλλογή μέρους των φύλλων και ανθέων κατά την ανθοφορία ή λίγο πριν και μέχρι του ποσού του μισού (0,5) κιλού ανά άτομο και έτος.
γ) Βάλσαμο ή Σπαθόχορτο (Hypericum spp.): Συλλογή μέρους των φύλλων, ανθέων και ανθοφόρων βλαστών κατά την ανθοφορία (καλοκαίρι) και μέχρι του ποσού του μισού (0,5) κιλού ανά άτομο και έτος.
δ) Δάφνη (Laurus nobilis): Συλλογή μέρους των φύλλων μέχρι του ποσού του μισού (0,5) κιλού ανά άτομο και έτος, απαγορευμένης της κλάδευσης των δένδρων.
ε) Θρούμπι (Satureja spp.): Συλλογή μέρους του ανθοφόρου στελέχους κατά την ανθοφορία
(καλοκαίρι) και μέχρι του ποσού του μισού (0,5) κιλού ανά άτομο και έτος.
στ) Μελισσόφυλλο (Melittis melissophyllum): Συλλογή μέρους των φύλλων και ανθοφόρων βλαστών κατά την ανθοφορία (καλοκαίρι) και μέχρι του ποσού του μισού (0,5) κιλού ανά άτομο και έτος. 
ζ) Ρίγανη (Origanum spp.): Συλλογή μέρους του ανθοφόρου στελέχους, με κοπή δέκα εκατοστά (10cm) από την επιφάνεια του εδάφους, από 15 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, κατά την πλήρη ανθοφορία και μέχρι του ποσού του ενάμισι (1,5) κιλού ανά άτομο και έτος.
η) Τεύκριο (Teucrium spp.): Συλλογή μέρους των φύλλων, ανθέων και ανθοφόρων βλαστών κατά την ανθοφορία (καλοκαίρι) και μέχρι του ποσού του μισού (0,5) κιλού ανά άτομο και έτος.
θ) Τρικοκκιά ή Κράταιγος (Crataegus spp.): Συλλογή μέρους των φύλλων, ανθέων και καρπών κατά την ανθοφορία ή λίγο πριν (τα άνθη) και μέχρι του ποσού των δύο (2) κιλών ανά άτομο και έτος.
ι) Τσάι του βουνού ή Σιδερίτης (Sideritis spp.): Συλλογή μέρους των φύλλων και ανθέων, διά κοπής 5-6 εκατοστών βλαστού, από 15 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου και μέχρι του ποσού του ενός (1) κιλού ανά άτομο και έτος.
Επισημαίνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις η κοπή ή συλλογή θα πρέπει να πραγματοποιείται με τη βοήθεια κατάλληλου κοπτικού εργαλείου, ώστε να αποφεύγεται η εκρίζωση ή φθορά του εναπομένοντος μέρος του φυτού.

Συλλογή μανιταριών, άνευ έγκρισης, για οικογενειακή, οικιακή χρήση
8. Επιτρέπεται, ατελώς και άνευ έγκρισης, η συλλογή μανιταριών (μυκήτων) μέχρι του ποσού των τριών (3) κιλών ανά άτομο και έτος, με κοπή (με κατάλληλο κοπτικό εργαλείο) του υπέργειου τμήματος του μανιταριού, απαγορευμένης της εκρίζωσής και υπό την προϋπόθεση ότι τα παραγόμενα προϊόντα προορίζονται για την κάλυψη οικογενειακών, οικιακών αναγκών. Υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις επιτρέπεται και η μεταφορά τους. Για τη συλλογή μεγαλύτερων ποσοτήτων απαιτείται έγκριση του Δασαρχείου Καλαβρύτων, ενώ η συλλογή για εμπορικούς σκοπούς απαγορεύεται. Εξυπακούεται ότι η ευθύνη της εδωδιμότητας των συλλεγόμενων μανιταριών ανήκει αποκλειστικά στον συλλέκτη.
(συλλογή άγριων καρπών, άνευ έγκρισης, για οικογενειακή, οικιακή χρήση)
9. Επιτρέπεται, ατελώς και άνευ έγκρισης, η συλλογή άγριων εδώδιμων καρπών κατά την εποχή της ωρίμανσης και μέχρι του ποσού των δύο (2) κιλών ανά άτομο και έτος, απαγορευμένης της κλάδευσης των θάμνων ή δένδρων και υπό την προϋπόθεση ότι τα παραγόμενα προϊόντα προορίζονται για την κάλυψη οικογενειακών, οικιακών αναγκών. Υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις επιτρέπεται και η μεταφορά τους. Όσον αφορά τα κάστανα, η επιτρεπόμενη ποσότητα ορίζεται στα πέντε (5) κιλά. Για τη συλλογή μεγαλύτερων ποσοτήτων απαιτείται έγκριση του Δασαρχείου Καλαβρύτων, ενώ η συλλογή για εμπορικούς σκοπούς απαγορεύεται.
(συλλογή από αγροκτήματα - διευκρινήσεις)
10. Προς αποφυγή συγχύσεων, διευκρινίζεται ότι με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν τίθενται περιορισμοί στην εκρίζωση, κοπή ή συλλογή αρωματικών κλπ. φυτών, αυτοφυών ή τεχνητώς φυτευθέντων που φύονται εντός αγροκτημάτων. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι τα κατά βάρος όρια αναφέρονται στο βάρος που έχουν τα αντικείμενα σε χλωρή κατάσταση.

Ρύθμιση μεταφοράς δασικών προϊόντων
1. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ρυθμίζουν τα θέματα μεταφοράς των δασικών προϊόντων και έχουν εφαρμογή για όλα τα μέσα μεταφοράς που διέρχονται από την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καλαβρύτων (Δήμος Καλαβρύτων). Οι περιπτώσεις που ρυθμίζονται είναι οι εξής:
α) Μεταφορές πρωτογενών δασικών προϊόντων, από το υλοτόμιο, το δασόδρομο, την κορμοπλατεία  ή από τους χώρους πρώτης ή δεύτερης αποθήκευσης.
β) Μεταφορές δευτερογενών δασικών προϊόντων (πριστή ξυλεία, μοριοσανίδες, τεμαχισμένα  καυσόξυλα κ.ά.), από τους χώρους πρώτης ή δεύτερης αποθήκευσης.
2. Απαγορεύεται η μεταφορά δασικών προϊόντων άνευ κατάλληλων, ανάλογα με την περίπτωση, παραστατικών (δελτίο μεταφοράς, δελτίο αποστολής κλπ.). Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ρυθμίζονται ειδικώς (π.χ. προϊόντα καυσοξύλευσης του άρθρου 5).
3. Από τις μεταφορές της περιπτώσεως (α) της παρ. 1, οι εντός του Δήμου Καλαβρύτων θα πραγματοποιούνται με υπηρεσιακό σημείωμα (τύπου δελτίου μεταφοράς), ενώ οι εκτός με δελτία μεταφοράς. Ως «εντός του Δήμου Καλαβρύτων» νοείται κάθε μεταφορά που το δρομολόγιο της περιορίζεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαβρύτων, δίχως να προβλέπει, κατά οποιοδήποτε στάδιό του, διέλευση από περιοχή που ανήκει σε άλλο Δήμο. Οι υπόλοιπες μεταφορές, ακόμη και αν
διενεργούνται εν μέρει εντός του Δήμου Καλαβρύτων, νοούνται ως μεταφορές «εκτός».
4. Οι μεταφορές της περιπτώσεως (β) της παρ. 1, δηλαδή των δευτερογενών δασικών προϊόντων που έχουν υποστεί επεξεργασία σε νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις ή δασικούς συνεταιρισμούς, θα πραγματοποιούνται με απόδειξη λιανικής πώλησης ή με δελτίο αποστολής ή με τιμολόγιο.
5. Η φόρτωση πρωτογενών δασικών προϊόντων από περιοχές του Δήμου Καλαβρύτων θα πραγματοποιείται από τις 07:30 έως τις 14:30, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός Σαββάτων, Κυριακών και εξαιρέσιμων (αργιών). Για να πραγματοποιηθεί φόρτωση κατά διαφορετικές ημέρες ή
ώρες απαιτείται έγκριση του Δασαρχείου Καλαβρύτων, η οποία θα καταχωρείται στο ηλεκτρονικό αρχείο ελέγχου της παρ. 11 του άρθρου 9.
6. Η μεταφορά πρωτογενών δασικών προϊόντων, απ' όπου και αν προέρχονται, θα πραγματοποιείται μεταξύ 7ης πρωινής και δύσης του ηλίου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός Σαββάτων, Κυριακών και εξαιρέσιμων (αργιών). Για να πραγματοποιηθεί μεταφορά κατά διαφορετικές ημέρες απαιτείται έγκριση του Δασαρχείου Καλαβρύτων, ενώ η μεταφορά κατά τη νύχτα απαγορεύεται.
7. Οι μεταφορείς υποχρεούνται να ειδοποιούν εγκαίρως το Δασαρχείο Καλαβρύτων, κατά εργάσιμες ημέρες και ώρες και τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη φόρτωση των δασικών προϊόντων, ώστε να ενημερώνονται εάν θα παρίσταται δασικός υπάλληλος. Η παράσταση δασικού υπαλλήλου κατά τη φόρτωση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά δυνητική, κατά την κρίση του αρμόδιου Δασάρχη. Μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής καθιστά ενδεχόμενη μεταφορά παράνομη και επιφέρει όλες τις νόμιμες κυρώσεις. Επισημαίνεται ότι η τήρηση της υποχρέωσης αυτής θα ελέγχεται αυστηρά.
8. Οι μεταφορές της περιπτώσεως (α) της παρ. 1 που ξεκινούν από αποθήκες τοπικών εμπόρων δασικών προϊόντων θα πραγματοποιούνται με δελτία μεταφοράς, τα οποία θα εκδίδονται από νέο τριπλότυπο βιβλίο, αριθμημένο, σφραγισμένο και θεωρημένο από το Δασαρχείο Καλαβρύτων, μετά από έλεγχο και διαπίστωση ότι τα παραστατικά που προσκομίζονται δικαιολογούν την ύπαρξη (στην αποθήκη) των προς μεταφορά προϊόντων (είδη και ποσότητες). Τα παραστατικά αυτά (αποδείξεις λιανικής πώλησης, τιμολόγια, κ.ά.) θα συνοδεύονται από τα αρχικά εκδοθέντα φύλλα δελτίων μεταφοράς που συνόδευαν τα μεταφερόμενα (στην αποθήκη) δασικά προϊόντα, ως δικαιολογητικά νόμιμης προέλευσης και μεταφοράς. Οι μεταφορές της περιπτώσεως (β) της παρ. 1 θα πραγματοποιούνται με απόδειξη λιανικής πώλησης ή με δελτίο αποστολής ή με τιμολόγιο.
9. Οι περιπτώσεις φόρτωσης και μεταφοράς δασικών προϊόντων από αποθήκες νομίμως λειτουργούντων εμπόρων δασικών προϊόντων εξαιρούνται των διατάξεων των παρ. 6 & 7, δίχως
όμως να θίγεται η απαγόρευση μεταφοράς κατά τη νύχτα.
10. Απαγορεύεται η μεταφορά δασικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή μετά τη δύση του ηλίου και προ της ανατολής. Οι οδηγοί οφείλουν να ακινητοποιούν το μεταφορικό μέσο στο σημείο που καταλαμβάνεται από το τελευταίο φώς. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να επιτρέπεται η συνέχιση της πορείας του, κατόπιν έγκαιρης ειδοποίησης του Δασαρχείου Καλαβρύτων
και εφόσον είναι δυνατή η συνοδεία του στον τελικό προορισμό του, ο οποίος πρέπει να είναι εντός του Δήμου Καλαβρύτων.
11. Απαγορεύεται η μεταφορά δασικών προϊόντων προ της εξέλεγξης, στις περιπτώσεις που αυτή απαιτείται, καθώς και η εκφόρτωση του φορτίου ή μέρους αυτού κατά τη διαδρομή ή σε διαφορετικό
τόπο από αυτόν που αναγράφεται στο δελτίο μεταφοράς.
12. Απαγορεύεται η μεταφορά παντός δασικού προϊόντος που έχει υλοτομηθεί, συλλεχθεί ή κατασκευαστεί κατά παράβαση των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου και των διατάξεων της παρούσης Δ.Α.Δ. Όταν καταλείπονται αμφιβολίες για τη νόμιμη προέλευση οποιουδήποτε δασικού προϊόντος, καθείς οφείλει να απέχει από ενέργειες επί αυτού και να ειδοποιεί
το Δασαρχείο Καλαβρύτων.
13. Απαγορεύεται η μεταφορά δασικών προϊόντων δια μέσου του δασικού οδικού δικτύου, προς αποφυγή φθορών του, όταν αυτό είναι δύσβατο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (π.χ. έντονη βροχόπτωση, κατακλεισμένο ή μερικώς κατακλεισμένο από απορρέοντα ύδατα). Ομοίως, για την αποφυγή ατυχημάτων, η απαγόρευση ισχύει και για τις περιπτώσεις εκτεταμένων κατολισθήσεων ή έντονων χιονοπτώσεων.
14. Οι μεταφορείς δασικών προϊόντων υποχρεούνται να σταματούν και να δέχονται τον έλεγχο κάθε αρμόδιου οργάνου, καθώς και να επιδεικνύουν τα παραστατικά που συνοδεύουν το φορτίο (δελτία μεταφοράς, τιμολόγιο κλπ.). Εφόσον κατά τη διάρκεια του ελέγχου κριθεί σκόπιμη η ζύγιση ή ο περαιτέρω έλεγχος των μεταφερόμενων δασικών προϊόντων ή διαπιστωθεί ότι αυτά μεταφέρονται παρανόμως και κατασχεθούν, ο κάτοχος αυτών ή ο κατ' εντολή ενεργών υποχρεούται να μεταβεί, με δική του δαπάνη, στο χώρο που θα του υποδειχθεί, για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες (εκφόρτωση κτλ.). Άρνηση παροχής της υπηρεσίας ή συνδρομής που οφείλεται κατά το νόμο τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα (περί απείθειας). Τα ανωτέρω ισχύουν για όλους όσους μεταφέρουν δασικά προϊόντα και διέρχονται από την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου
Καλαβρύτων (Δήμος Καλαβρύτων), ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησης και προορισμού τους.
15. Η μεταφορά των δασικών προϊόντων που αγοράζονται σε δημοπρασίες που διενεργεί το Δασαρχείο Καλαβρύτων θα πραγματοποιούνται με κατάλληλα, ανά περίπτωση, δασονομικά έγγραφα, βάσει των συνταχθέντων πρωτοκόλλων διάθεσης και παραλαβής, που επέχουν θέση πρωτοκόλλου εξέλεγξης.
Τι δεν μπορείτε να μαζέψετε
Με την απόφαση του Δασαρχείου απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, που προστατεύονται από τη διεθνή σύμβαση CITES ή περιλαμβάνονται στο ανάλογο Προεδρικό Διάταγμα και είναι απόλυτης προστασίας (έχουν κηρυχθεί προστατευόμενα).

Aπαγόρευση εκρίζωσης αρωματικών κλπ. φυτών
1. Απαγορεύεται η εκρίζωση ή ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, βαφικού, αρτυματικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού ή διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρύγανου ή πόας που φύεται εντός δασών, δασικών, χορτολιβαδικών ή βραχωδών εκτάσεων.
(προστασία Ορχιδοειδών & Λίλιουμ)
2. Απαγορεύεται η εκρίζωση, κοπή, συλλογή, με οποιονδήποτε τρόπο φθορά ή μεταφορά των υπέργειων τμημάτων ή και βολβών των φυτών της οικογένειας των Ορχιδοειδών (Orchidaceae) και του γένους Λίλιουμ (Lilium)* που φύονται εντός δασών, δασικών, χορτολιβαδικών ή βραχωδών εκτάσεων.
(προστασία των ενδημικών του Χελμού)
3. Απαγορεύεται η εκρίζωση, κοπή, συλλογή, με οποιονδήποτε τρόπο φθορά ή μεταφορά των κάτωθι
ειδών, που είναι ενδημικά του Χελμού:
α) Alchemilla aroanica (Αλχεμίλλα των Αροανίων)
β) Lonicera hellenica (Αγιόκλημα το Ελληνικό)
γ) Corydalis blanda oxelmannii
δ) Polygala subuniflora
ε) Valeriana crinii crinii (Βαλεριάνα)
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται, για τα χαρακτηριστικά των ανωτέρω ειδών, από φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στα γραφεία και τα οχήματα του Δασαρχείου Καλαβρύτων.
(προστασία σπανίων ειδών της χλωρίδας)

4. Απαγορεύεται η εκρίζωση, κοπή, συλλογή, με οποιονδήποτε τρόπο φθορά ή μεταφορά των ειδών της χλωρίδας που αναφέρονται στον Πίνακα Α του άρθρου 1 του Π.Δ. 67/1981, με την επιφύλαξη των άρθρων 6, 7 & 8 του ίδιου ως άνω Π.Δ., καθώς και των ανθέων και καρπών τους.

Συλλογή, με έγκριση, για οικογενειακή, οικιακή χρήση
5. Απαγορεύεται, δίχως έγκριση του Δασαρχείου Καλαβρύτων, η κοπή, συλλογή ή μεταφορά παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, βαφικού, αρτυματικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού ή διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου ή πόας, από δάση, δασικές, χορτολιβαδικές ή 
βραχώδεις εκτάσεις. Στις περιπτώσεις που θα δίδεται έγκριση, αυτή θα είναι ατελής, θα αφορά μικροποσότητες για οικογενειακή, οικιακή χρήση, ενώ στο σώμα της θα εξειδικεύονται όλες οι απαραίτητες, για την εφαρμογή της, λεπτομέρειες.

Συλλογή, άνευ έγκρισης, για οικογενειακή, οικιακή χρήση
6. Από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται τα είδη της επόμενης, των οποίων η συλλογή επιτρέπεται ατελώς και άνευ έγκρισης, υπό την προϋπόθεση ότι τα παραγόμενα προϊόντα προορίζονται για την κάλυψη οικογενειακών, οικιακών αναγκών και τηρουμένων των ειδικών όρων της (παρ. 7) και των γενικών όρων της παρούσης. Υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις επιτρέπεται και η μεταφορά τους. Τέλος, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, για τις μη δημόσιες εκτάσεις έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 1, δηλαδή απαιτείται συγκατάθεση του ιδιοκτήτη ή νομέα ή διακατόχου κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.