HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΚΟΤΑΝΗ: Εορατασμός του Αγ, Γεωργίου και αναβίωση παραδοσιακών εθίμων (ΦΩΤΟ)

Το "Πάσχα το καινόν» ή « η πανήγυρις πανηγύρεων» όπως  αναφέρεται στους πασχαλινούς ύμνους αποτελεί για τον λαό μας την πιο λαμπρ...

Το "Πάσχα το καινόν» ή « η πανήγυρις πανηγύρεων» όπως  αναφέρεται στους πασχαλινούς ύμνους αποτελεί για τον λαό μας την πιο λαμπρή ημέρα, μια ευκαιρία να ξεδώσει  μέσα από τα παραδοσιακά έθιμα.
Τηρώντας την παράδοση, με σεβασμό και ευλαβική διάθεση, αλλά και με κέφι, χαρά, τραγούδι και χορό, πραγματοποιήθηκε στο εξωκκλήσι,
Παληόκαστρο, του Αη Γιώργη στη Σκοτάνη, στις  2 Μαΐου 2016, το πανηγύρι προς τιμή του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου της εκκλησίας μας.
Ο Σύλλογος Σκοταναίων συνέβαλε, στην άψογα οργανωμένη εκδήλωση προς τιμή του Αη Γιώργη από τους κατοίκους της Σκοτάνης, με την αναβίωση, για πρώτη φορά, του παραδοσιακού εθίμου της «κουλούρας». 
Το έθιμο της παραδοσιακής «κουλούρας», για τους κατοίκους της Σκοτάνης, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου. Παράλληλα με τους αγώνες των ιππέων, που συμβολικά αναπαριστούσαν τη δράση του Αγίου, οι κάτοικοι πραγματοποιούσαν αγώνες δρόμου, από το διάσελο μέχρι ψηλά στο εξωκκλήσι. Το έπαθλο για τον νικητή ήταν η «κουλούρα», ένα γλυκό ψωμί που έφτιαναν και διακοσμούσαν περίτεχνα οι γυναίκες του χωριού.
Φέτος, η αναβίωση του εθίμου, περιελάμβανε παρουσίαση ιππέων, από τον συμπατριώτη μας και Πρόεδρο  του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Παύλο Σατολιά  και  αγώνες δρόμου μικρών και μεγαλύτερων παιδιών.
Οι νικητές έλαβαν ως έπαθλο, την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και «την κουλούρα» ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες στον αγώνα δρόμου δόθηκε αναμνηστικός έπαινος για τη συμμετοχή τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος  η συμμετοχή του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη, αποτελούμενη από μικρούς και μεγάλους κατοίκους του χωριού, φίλων της Σκοτάνης και επισκέπτες από το εξωτερικό.
Η προσφορά των κατοίκων ήταν ιδιαίτερα συγκινητική καθώς με την εθελοντική  τους εργασία και την προσφορά τους σε είδος (προβατίνα βραστή, καλό κρασί, γλυκά κτλ.) κατάφεραν να παρασχεθεί ένα απολαυστικό γεύμα σε όλους τους παρευρισκόμενους και να διεξαχθεί στον προαύλιο χώρο του μικρού ναού ένα γνήσιο παραδοσιακό - κοκοβίτικο γλέντι. 
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πραγματοποιήθηκε και λαχειοφόρος αγορά, με τρόπαιο μια προβατίνα, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την βελτίωση του Ναού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σκοταναίων απευθύνει ένα τεράστιο ευχαριστώ στους κατοίκους της Σκοτάνης, διότι του έδωσαν την ευκαιρία να συμβάλει σε αυτή την εκδήλωση, που ενδυναμώνει τη ζωή στο χωριό, διατηρεί τα έθιμά μας εγείροντας ευχαρίστηση σε όλους και ενισχύει τους προσωπικούς δεσμούς ανάμεσα στους Σκοταναίους, καθώς και την αγάπη για το τόπο τους.
Ευελπιστούμε ότι του χρόνου η γιορτή του Αη Γιώργη στη Σκοτάνη θα είναι ακόμη πιο μεγαλειώδης, με την συμμετοχή και κατοίκων και από τα γύρω χωριά.

                      
ΤΟ    ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΤΑΝΑΙΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:                  ΜΑΡΙΑΝΘΗ  Γ. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ    
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:          ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΩΝ. ΛΑΠΠΑΣ                   
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       ΑΝΔΡΙΑΝΗ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ          
ΑΝΑΠΛ.ΓΕΝ.ΓΡΑΜ.       ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  Β. ΖΗΚΟΣ                    
ΤΑΜΙΑΣ:                         ΔΕΣΠΟΙΝΑ  Χ. ΚΑΝΤΙΦΕΛΗ                
ΕΦΟΡΟΣ:                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Η. ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΣ       
ΜΕΛΟΣ:                         ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΘ.ΤΣΙΑΚΟΥΛΙΑΣ        
ΜΕΛΟΣ:                         ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓ.ΣΑΤΟΛΙΑΣ            
ΜΕΛΟΣ:                         ANAΣΤΑΣΙΟΣ  Κ. ΤΣΙΩΤΟΣ   


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.