Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής

«Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μάλι...

«Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μάλιστα το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία ψήφου», καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της ΚΕ.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική πρόταση νόμου, στην οποία θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, δικαίωμα ψήφου για όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. 
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σε μια καταρχήν ανάλυση των εξελίξεων μετά το δημοψήφισμα στην Βρετανία τόνισε την ανάγκη για μια καλύτερη Ευρώπη, είπε ότι η ΕΕ απειλείται από τα δεξιά και όχι από την αριστερά, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες, κάτι που όπως είπε συζήτησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Υπογράμμισε ότι «σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού που βρίσκουν γόνιμο έδαφος στις συνθήκες που δημιούργησαν η λιτότητα και η ασυδοσία των αγορών».
Επίσης, αποκάλυψε ότι μίλησε χθες με τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις ισπανικές εκλογές, ενώ τόνισε ότι μια νίκη της αριστεράς στη χώρα αυτή μπορεί να γίνει πυροκροτητής των εξελίξεων.
Αναφερόμενος στο θέμα του εκλογικού νόμου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, «φαίνεται ότι προκύπτει καταρχήν η συμφωνία όλων, εκτός της ΝΔ, για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αλλά και για την παροχή δικαιώματος ψήφου σε όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους».
Έχει έρθει η ώρα λοιπόν να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κοινωνικών κινημάτων και της Αριστεράς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα να δικαιωθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πράξει το ιστορικό του χρέος και θα μείνει πιστός στις δεσμεύσεις του και πέρα, σημείωσε, «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί».
Στην μακρά ανάλυσή του για τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά τη πορεία και το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της. Ο ιστορικός χρόνος, πρόσθεσε, είναι πυκνός, διαγράφει εξελίξεις με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν συνηθίσει να αντιδρούν.
Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι η Ευρώπη σήμερα βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας και των καθυστερήσεων της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας κρίσης που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο, όμως σήμερα είναι σαφές ότι εξελίσσεται σε κρίση πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «στρατηγική κρίση», αλλά όπως είπε δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς τα προμηνύματα της είχαν έρθει εδώ και καιρό με την άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και αλλού.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια Ένωση που «αντί να βαθαίνει την ενοποίηση, προκαλεί τάσεις ευρωσκεπτικισμού και δίνει επιχειρήματα για να ξεδιπλώσουν την επικίνδυνη ρητορική τους, οι κάθε λογής δημαγωγοί και μισαλλόδοξοι, που από κομπάρσοι της ιστορίας γίνονται ξαφνικά πρωταγωνιστές».
Υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την ενωμένη Ευρώπη, ένα όραμα όχι για λιγότερη Ευρώπη, ούτε για περισσότερο αυταρχική και συγκεντρωτική Ευρώπη, αλλά για ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη. Για μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική.
Αναφερόμενος στη ΝΔ και την ευρωπαϊκή δεξιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η ΝΔ ψάχνει ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές στις τάξεις μας, ξεχνά ποιους έχει συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Δεξιά. Γιατί ο κίνδυνος της αποσύνθεσης της Ευρώπης έρχεται από τα δεξιά. Και η Αριστερά μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να ανασχέσουν αυτή την πορεία και να αλλάξουν την Ευρώπη».
Για αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, και είμαστε οι καταλληλότεροι στην Ευρώπη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης προς όλες τις κατευθύνσεις για να πάνε τα πράγματα αλλιώς. Και όπως τόνισε, δεν θα είμαστε μόνοι σε αυτή τη προσπάθεια, γιατί ήδη πληθαίνουν οι φωνές εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της δικής μας πολιτικής οικογένειας - της ευρωπαϊκής αριστεράς - για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη.
Στις συνθήκες αυτές, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε την θέση του για την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει ένα νέο σχέδιο για την 21ο αιώνα τονίζοντας ότι μέρα με τη μέρα, μέσα από κόπο και προσπάθεια οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης και υλοποιούμε - έχοντας γνώση των περιορισμών και των δυσκολιών - τον πολιτικό μας σχεδιασμό. Ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την αριστερά του 21ου αιώνα, τώρα που η Ευρώπη βιώνει μια βαθύτατη - όχι μόνο οικονομική, αλλά πλέον - πολιτική κρίση.
Αναθεώρηση Συντάγματος
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει το σχέδιό του για την συνταγματική αναθεώρηση, διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς θα καταθέσουμε με ευθύνη αλλά και συνέπεια τις προτάσεις μας για ώριμες δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για την επαναθεμελίωση του κράτους που, όπως είπε, «οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους». 
Η προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τον Αλ.Τσίπρα, «είναι ύψιστης σημασίας για να μπει ένα τέλος σε παθογένειες δεκαετιών που πλήττουν βάναυσα το δημόσιο συμφέρον».
Για το συνέδριο
Αναφερόμενος στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτό το Συνέδριο θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα Συνέδρια αριστερού κόμματος στην Ελλάδα.
Διότι, όπως είπε, τα ερωτήματα που τίθενται τόσο από την ανάγνωση του Σχεδίου των Θέσεων όσο όμως και από την ευρύτερη κατάσταση των πραγμάτων, έχουν χαρακτήρα ξεκάθαρα στρατηγικό. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε ο προσυνεδριακός διάλογος να είναι πλούσιος και οι διαδικασίες πραγματικά ανοιχτές προς την κοινωνία και τις ιδέες της.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα να παράξει σχέδιο και στρατηγική που θα καταστήσουν την αριστερά ηγεμονική δύναμη στην Ελλάδα, αλλά και πρωτοπόρο δύναμη στην Ευρώπη. Και για να συμβεί αυτό, όπως τόνισε, το κόμμα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις, δηλαδή «να γίνει ένα κόμμα ανοιχτό, καινοτόμο και δημιουργικό, ένα κόμμα μαζικό και μαχητικό στους κοινωνικούς χώρους και τις γειτονιές, να στηρίζει την κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να ασκεί πολύτιμή κριτική εκεί που κρίνει, να γίνει ένα κόμμα της νέας γενιάς». 
Η ατζέντα της ΚΕ 
Το κλίμα ανησυχίας και ρευστότητας που επικρατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτυπώθηκε πλήρως στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο.
Παράλληλα, την Κεντρική Επιτροπή, που συνεδριάζει χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, απασχόλησε ο εκλογικός νόμος, η συνταγματική αναθεώρηση και η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο.
Ειδικότερα, ο απόηχος του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς οι τοποθετήσεις για το θέμα αυτό ήταν περισσότερες ακόμη και από το θέμα του εκλογικού νόμου. Πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής απέδωσαν το αποτέλεσμα στις ανισότητες, τις πολιτικές λιτότητας, τις δυσλειτουργίες της ΕΕ και την υιοθέτηση, αλλά και θεσμοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ενώ έμμεσα αλλά με σαφήνεια επικρίθηκε το Βερολίνο για την στάση του.
Πολλά μέλη της ΚΕ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την άνοδο της ακροδεξιάς και την απέδωσαν στα προαναφερθέντα προβλήματα. Αρκετοί μάλιστα εκτίμησαν ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές, η άνοδος αυτών των δυνάμεων θα ενισχυθεί.
Απάντηση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δοθεί με την αλλαγή των συσχετισμών και την συνεργασία πολλών χωρών. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αναφορές στις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία για να υπογραμμίσουν ότι πιθανή νίκη του Podemos μπορεί να δημιουργήσει ένα συμμαχικό μέτωπο Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας, ίσως και άλλων χωρών που να επηρεάσει την πορεία των αλλαγών στην ΕΕ.
Στις τοποθετήσεις για τον εκλογικό νόμο υπερίσχυσε συντριπτικά η θέση υπέρ της απλής αναλογικής, ωστόσο παράλληλα αναπτύσσεται και προβληματισμός για την αναζήτηση συμμαχιών που απαιτούνται για την διακυβέρνηση της χώρας σε περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής. Υπέρ των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του συντάγματος τάχθηκαν πολλά στελέχη του κόμματος.
Η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο, οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα, τέθηκαν από πολλά μέλη του οργάνου. Μεταξύ άλλων τέθηκε και το θέμα καλύτερης συνεργασίας κυβέρνησης -κόμματος.
Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση αύριο θα υπάρξει απόφαση και ήδη αναζητείται ο κατάλληλος χώρος για την πραγματοποίησή του.
Στην αυριανή συνεδρίαση θα μιλήσουν οι περισσότεροι υπουργοί. Οι εργασίες της ΚΕ θα ολοκληρωθούν με την ψήφιση της Πολιτικής Απόφασης και τις αλλαγές στο Καταστατικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.