HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ήλθον, είδον και απήλθον...

γράφει ο Αλέξης Λεχουρίτης Με αφορμή την λήξη των εκδηλώσεων για να τιμηθούν τα 120 χρόνια λειτουργίας του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακο...

γράφει ο Αλέξης Λεχουρίτης
Με αφορμή την λήξη των εκδηλώσεων για να τιμηθούν τα 120 χρόνια λειτουργίας του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού - Καλαβρύτων, θα ήθελα να ευχαριστήσω (ως δημιουργός - διαχειριστής της ιστοσελίδας www.odontotos.com ) όλους όσους δημιούργησαν και έφεραν σε πέρας τις εκδηλώσεις.
Την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Ο.Σ.Ε. και τις διοικήσεις αυτών αν και δεν παρέστησαν σε καμία εκδήλωση.
Τους Εργαζόμενους στον Οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτού - Καλαβρύτων, 
Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,
Τους Δήμους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας,
Την ΔΗΚΕΠΑ του Δήμου Αιγιαλείας ,
Το Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού 
Τους χορηγούς των εκδηλώσεων. 
Τώρα που οι προβολείς των εκδηλώσεων έσβησαν και μείναμε μόνοι μας, είναι καιρός να επαναλάβω αυτό που λέω χρόνια και λίγοι το έχουν καταλάβει !
“Βρέξει, χιονίσει, 365 μέρες το χρόνο ο Οδοντωτός μας ταξιδεύει στο Φαραγγιού του Βουραικού”.
Μέρος των εκδηλώσεων ήταν ομιλίες, οι οποίες αναφέροντο στο παρελθόν (κατασκευή) και στο μέλλον (προέκταση) του Οδοντωτού.
Θα ήθελα, να αναφερθώ στο παρόν και στα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία μπορεί, να είναι τροχοπέδη (μετά από τόση προώθηση του “τουριστικού” προϊόντος λόγο των εκδηλώσεων) για το μέλλον του Οδοντωτού.
-Αναγνωρίστηκε ότι το εισιτήριο είναι ακριβό για την οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα και δημιουργήθηκε το τουριστικό πακέτο Kalavrita City Pass στην τιμή των 24,80 ευρώ, έχει ισχύει ένα μήνα και περιλαμβάνει : Χρήση διπλή διαδρομής του Οδοντωτού, Είσοδος στο Σπήλαιο των Λιμνών, Χρήση του εναέριου αναβατήρα που ενώνει τα δυο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Χελμό και Είσοδος στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
-Δημιουργήθηκαν ειδικές τιμές στα εισιτήρια για μαθητές (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια)και για ομάδες των έξη ατόμων και άνω Έκπτωση 30% τις καθημερινές.
-Τώρα θα μου πείτε ότι δεν υπάρχουν για Σπουδαστές, Φοιτητές, Άνεργους, ΑΜεΑ , Άτομα Τρίτης ηλικίας, Οικογένειες πολυτέκνων ! Έχετε δίκιο και μόνο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να μας απαντήσει.
-Από την ανακαίνιση της υποδομής (γραμμής) το 2007 και μετέπειτα το 2009 (παραλαβή νέων Ελβετικών συρμών) δεν υπάρχει τμήμα συντήρησης γραμμής παρά μόνο ένας υπάλληλος. Στο Μηχανοστάσιο Διακοπτού (βάση συντήρησης τροχαίου υλικού του Οδοντωτού) το 2007 εργάζονταν 12 τεχνίτες και σήμερα μόνο 5 τεχνίτες εκ των οποίων ο ένας βγαίνει σε σύνταξη . Η ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) στην οποία ανήκει το Μηχανοστάσιο Διακοπτού στα τέλη Ιουνίου 2016 πωλείται μέσο ΤΑΙΠΕΔ !
-Ανακαινίστηκε πριν έναν χρόνο η πρώτη Ατμομηχανή του Οδοντωτού (ΔΚ8001) κατασκευής 1891 για να χρησιμοποιηθεί (διαφημίστηκε στα διεθνή σαλόνια τουρισμού Λονδίνου και Βερολίνου) μαζί με το επιβατηγό βαγόνι εκείνης της εποχής στην διαδρομή του Οδοντωτού, ώστε να προσελκύσει ειδική κατηγορία τουριστών. Μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να δρομολογηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 
-Δημιουργήθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ηλεκτρονικό εισιτήριο στο διαδίκτυο αλλά δεν είναι εφικτή η έκδοση εισιτηρίου στον Οδοντωτό ! Μάλλον θα πρέπει ο ταξιδιώτης από τα πέρατα του κόσμου, να έρθει στο Διακοπτό ή στα Καλάβρυτα για αγορά εισιτηρίου ! Έστω και ότι έρχεται στο Διακοπτό, ελπίζω να μην έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον κ. Κωνσταντίνο Μαριδάκη, του οποίου σας επισυνάπτω το ηλεκτρονικό του μήνυμα: “Ήθελα να σας ενημερώσω για ένα γεγονός στο σταθμό του Οδοντωτού στο Διακοπτό. Την τρίτη του Πάσχα φιλοξενούσα 8 φίλους από Γερμανία και Σουηδία οι οποίοι θα φέρουν group παιδιών το Καλοκαίρι στα Καλάβρυτα και στις γύρω περιοχές. Τους είχα πρόγραμμα να ανέβουμε με τον Οδοντωτό στα Καλάβρυτα και πήγαμε στο σταθμό να βγάλουμε εισιτήρια. Μόλις πάμε να πληρώσουμε στο ταμείο του Σταθμού (10 άτομα σύνολο) βγάζουμε την κάρτα μας και με μεγάλη έκπληξη η υπάλληλος του Σταθμού μας είπε, ότι δέχονται μόνο μετρητά και δεν έχουν μηχάνημα POS για κάρτες!!! (Η υπάλληλος βέβαια στην συνέχεια με αρκετή ειρωνεία, μας είπε ότι δεν προβλέπεται τέτοιο μηχάνημα και στο κάτω-κάτω δεν είναι πρόβλημα!!!!) Έκπληκτοι οι ξένοι φίλοι μου με κοιτούν με απορία...(αυτά γίνονται στην Ελλάδα, όταν σε όλους μας επιβάλουν και σωστά, να έχουμε κάρτες και να πληρώνουμε με κάρτα ακόμα και στο πιο μικρό μαγαζάκι.) Πόσο μάλλον σε ένα τεράστιο Οργανισμό σαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ...... Απογοητευμένοι, φεύγουμε από το Σταθμό και πηγαίνουμε στο ATM (το μοναδικό που υπάρχει στο Διακοπτό), να βγάλουμε μετρητά για να πληρώσουμε τα εισιτήρια μας. Με έκπληξη το ΑΤΜ δεν λειτουργούσε γιατί ήταν άδειο και δεν είχε μετρητά! Πλήρως απογοητευμένοι με την οργάνωση της χώρας μας οι ξένοι φίλοι μου, έφυγαν και δώσαμε εκ νέου ραντεβού για να ανέβουμε με το τρενάκι και προχτές που είχε την εκδήλωση για το κατέβασμα του Βουραϊκού ... Έλα όμως που είχαν απεργία τα τρένα εκείνη την ημέρα!!! Ενημέρωσα και την Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία με απίστευτη γραφειοκρατεία μου είπαν, πάρτε μας τηλέφωνο στο τέλος της άλλης εβδομάδος για να σας απαντήσουμε... Σας ευχαριστώ και ελπίζω μέσα από την σελίδα σας στο facebook και την αγάπη σας για τον οδοντωτό, να γίνει γνωστό το 'μικρό' αλλά σημαντικό για τον τουρισμό μας, αυτό το πρόβλημα και να βρεθεί λύση... Με εκτίμηση Κωνσταντίνος Μαριδάκης”. -Υπάρχει λεωφορειακή σύνδεση (Ο.Σ.Ε.) της Πάτρας με τον Προαστιακό στο Κιάτο και το αντίθετο. Κάθε ταξιδιώτης θα περίμενε, να υπάρχει ανταπόκριση με τα δρομολόγια του Οδοντωτού στο Διακοπτό. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο φορέας που διαχειρίζεται τον Προαστιακό και τον Οδοντωτό δεν φρόντισε για αυτό.
-Οι τοπικές κοινωνίες και οι κάτοικοι αυτών (Διακοπτού, Καλαβρύτων) δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο ως μεταφορικό μέσο για τις μετακίνηση τους λόγο της τιμής του εισιτηρίου. Για να γίνω ποιο σαφείς, αν θελήσει κάτοικος των Καλαβρύτων να μετακινηθεί για (μια βδομάδα) τα καλοκαιρινά του μπάνια στην παραλία του Διακοπτού, το κόστος των εισιτηρίων είναι 133 ευρώ! Θα μπορούσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δημιουργήσει Εκ πτωτικό πακέτο (ανάλογα με τις ημέρες χρήσεις) για τις τοπικές κοινωνίες.
-Οι κάτοικοι των Καλαβρύτων δεν μπορούν να συνδυάσουν το ταξίδι του Οδοντωτού σιδηροδρόμου με τον Προαστιακό για την μετακίνηση τους προς την Αθήνα και το Διεθνές αερολιμένα Αθηνών. Το κόστος της διαδρομής Καλάβρυτα - Αθήνα είναι 28 ευρώ, ενώ Διακοπτό - Αθήνα είναι 16 ευρώ, διότι δεν μεσολαβεί το εισιτήριο του Οδοντωτού! Ο κάτοικος των Καλαβρύτων πρέπει να χρησιμοποιήσει τον Οδοντωτό σαν τουριστική διαδρομή και όχι σαν μέσο μαζικής μεταφοράς! Τα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τι δικαιολογία έχουν για αυτό ?
Φίλες και Φίλοι αν θέλουμε ο μοναδικός Οδοντωτός σιδηρόδρομος της Ελλάδος “Βρέξει, χιονίσει, 365 μέρες το χρόνο να μας ταξιδεύει στο Φαραγγιού του Βουραικού”, πρέπει να τον βοηθήσουμε, με προτάσεις βελτίωσης ως προς την λειτουργία του και ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρει στους ταξιδιώτες - επισκέπτες του τόπου μας.


Αλέξης Λεχουρίτης
Δημιουργός-Διαχειριστής
odontotos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.