HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Eurogroup: Συμφωνία για τη δόση, όχι για το χρέος

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το Eur...

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το Eurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα.
Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.
O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».
ΔΝΤ: Κόψτε μισθούς – συντάξεις για να μειωθεί το χρέος
Το ΔΝΤ όχι απλά δεν συμφωνεί με τους Ευρωπαίους, αλλά ζητά και επιπλέον μέτρα που αυτή τη φορά θα πλήξουν άμεσα με μειώσεις του μισθούς και τις συντάξεις, πρώτα του Δημοσίου.
Παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup σήμερα αυτή θα καταστεί δυνατή.
O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα".
Πέρα από τα μέτρα για την απομείωση του χρέους με αποπληρωμή των δανείων ως το 2070, περίοδο χάριτος ως το 2040 με παράλληλο “κλείδωμα” των επιτοκίων στο 1,5% το ΔΝΤ μιλά για βεβαιότητα πως το πρόγραμμα θα αποτύχει καθώς τα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια είναι αδύνατο να επιτευχθούν από την Ελλάδα και αντίθετα προτείνει πλεονάσματα της τάξης του 1,5% με παράλληλα όμως μέτρα.
Μέτρα τα οποία θα έχουν να κάνουν με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες οι οποίες αυτόματα οδηγούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων που αυτή τη στιγμή αποτελούν το 75% των ετήσιων εξόδων του Κράτους.
Reuters: Συμφωνία για τη δόση, όχι για το χρέος
Την εκτίμηση ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα και όχι για το χρέος εκφράζει αναλυτής του Reuters σε άρθρο του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ευρωζώνη θα πει «ναι» στην αποδέσμευση 10 δις ευρώ στο κρίσιμο Εurogroup της Τρίτης.
Παρόλα αυτά, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν αναμένεται κάποια απόφαση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους, λόγω των διαφορών μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
«Είμαι αισιόδοξος για το ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να αποπληρώσουμε τη δόση των 10 δισ. ευρώ που θα απομακρύνει κάποια πίεση σχετικά με το επονομαζόμενο Grexit, φέροντας πίσω τους επενδυτές», δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ίδιος είχε εκτιμήσει πάντως πως δεν αναμένεται συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.