HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Οριστική συμφωνία στις 24 Μαΐου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Eurogroup. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει καταρχήν συμφωνία η οποία θα οριστικοποιηθεί με νέο Eurogr...

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Eurogroup. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει καταρχήν συμφωνία η οποία θα οριστικοποιηθεί με νέο Eurogroup στις 24 του μήνα. Οι υπουργοί οικονομικών δέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον λεγόμενο "κόφτη" που προτείνει η κυβέρνηση και καλωσορίζουν τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα.
Η πρόταση που παρουσίασε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών βασιζόταν σε δύο άξονες. Αρχικά την μη εξαίρεση των βασικών δαπανών του κράτους, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας καθολικά τις δαπάνες του κράτους έτσι ώστε να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις από τους και προστατεύοντας κάποιες επιλεγμένες κοινωνικού τύπου κρατικές δαπάνες.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού. Οι αποκλίσεις θα κρίνονται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του προηγούμενου έτους που θα εξετάζονται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς προβλέπει την σύνταξη από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κάθε 30 Απριλίου, μιας έκθεσης πρόοδού της Ελληνικής οικονομίας και θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση θα εξετάζεται από την Ελληνική Βουλή και τους Ευρωπαικούς Θεσμούς.

Ντάισελμπλουμ:
Στις 24 του μήνα θα μιλήσουμε εκτενώς και για το μακροπρόθεσμο πλάνο και για όσα αναλύσαμε σήμερα
Ανοίγει πλέον ο δρόμος της αξιολόγησης του προγράμματο. Η χθεσινή ψήφιση μας βοήθησε να καταλάβουμε εάν όλα βαίνουν σωστά στο πρόγραμμα, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο επιξκεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Πρόκειται να νομοθετηθεί εκ προοιμίου ο προληπτικός μηχανισμός και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τον μηχανισμό τότε αυτός ο μηχανισμός θα μπει σε λειτουργία» συμπλήρωσε.
Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα υπάρξει από τον Ιούνιο του 2016 μία επιτροπή λειτουργική μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, προσέθεσε.
Το ΔΝΤ είναι λίγο πιο αρνητικό για το ελληνικό πρόγραμμα. Άρα το ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικό για το ποιά θα είναι τα αποτελέσματα του πακέτου μέτρων που αφορόύν στην Ελλάδα. Στην επιστολή της κας Λαγκάρντ σαφέστατα εξέφρασε την ανησυχία της για το μεσοπρόθεσμο σύστμα των μέτρων.
Σε ότι αφορά το χρέος η κα Λαγκάρντ δεν διευκρίνισε τους ορίζοντες για τη λύση. Αλλά το ΔΝΤ έχει μία πολύ στοιβαρή προσέγγιση. Το ΔΝΤ θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα γιατί τα θεωρεί σημαντικά και τότε να συζητηθεί η λύση για το χρέος.

Μοσκοβισί:
Χαιρετίζουμε τον δημιουργικό διάλογο που έλαβε χώρα σήμερα και συμφωνώ με τις θέσεις του προέδρου για τα τρία επίπεδα αξιολόγησης του χρέους. Η τεχνική βοήθεια θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία στις 24 του μήνα

Ρέγκλινγκ:
Κάναμε μεγάλη πρόοδο απόψε. Σε λίγο καιρό θα φτάσουμε στην εκταμίευση. Όμως, η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένη και παραμένει πολύ δύσκολη. Η ευρωομάδα ξεκίνησε ωστόσο σήμερα τις πρώτες συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους κάτι που είχε γίνει και το 2012 με τους ιδιώτες επενδυτές Στην τακτική συνέλευση στις 24 του μήνα θα έχουμε και οριστικές αποφάσεις για το χρέος, τα επιτόκια, για να μάθουμε το ακριβές αμάλγαμα αυτού του χρέους. Και πρέπει να δούμε και τα μέτρα από το 2018 και μετά για τη βιωσιμότητα του χρέους Για τους φορολογούμενους, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι συνθήκες για να εξετάσουμε τα τρία στάδια διευθέτησης για το μέλλον, με βασικό όρο να εφαρμοστούν όλα όσα έχουμε συμφωνήσει μέχρι εδώ. Από το 2012 και μετά η Ελλάδα εξοικονομεί χρήματα για την διευθέτηση του χρέους.

Πρώτη αντίδραση από Μαξίμου
Έχουμε συμφωνία και αξιολόγηση με προληπτικό μηχανισμό

Τσακαλώτος:
Συζητήθηκε ο μηχανισμός που έρχεται να καλύψει τις διαφορές που έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό πλεόνασμα, έγιναν βελτιώσεις στην ελληνική πρόταση για να υποβάλλουμε τις τελικές μας θέσεις και να κλείσουμε τα τεχνικά ζητήματα τις επόμενες εβδομάδες. Βάση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η πρόταση μας για να φτάσουμε στην τελική λύση
Ήταν μια εξαιρετική συνέλευση της ευρωομάδας. Να ευχαριστήσω τον κ. Ντάισελμπλουμ. Συμμετείχε ως ισότιμος εταίρος. Είχαμε συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση. Μόλις κλείσει θα έχουμε και την πρώτη εκταμίευση χρημάτων από τον ESM.
Έγινε η πρώτη συζήτηση επί του χρέους, συζητήθηκαν τα περισσότερα ζητήματα και είχαμε ξεκάθαρη αίσθηση ότι οι άνθρωποι θέλουν να επιλύσουν το θέμα και το χρέος να είναι μέρος της λύσης σε τρία στάδια.
Αρχίζουμε να μιλάμε για τη διαδικασία για διευθέτηση του χρέους για να έχουμε μια συνθήκη έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει. Πρέπει να θεσμοθετήσουμε τα επιπλέον προληπτικά μέτρα για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέχρι τις 24 Μαίου, με το ζήτημα του χρέους μέσα στην ευρύτερη εικόνα

Το τελικό κείμενο του σημερινού Eurogroup
Το Eurogroup χαιρετίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος ΕΜΣ, μετά την έγκριση των συμφωνηθέντων πριν από ενέργειες.
Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προηγούμενων δράσεων για την πρώτη αναθεώρηση:
μια πρώτη δέσμη δημοσιονομικών παραμετρικές μέτρα ύψους μέχρι 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018? Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και πρόσθετα δημοσιονομικά παραμετρικές μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και των μέτρων μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα?
ένας πρόσθετος μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα πρέπει να νομοθετήσει για να εξασφαλιστεί ότι μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων χωρίς διακρίσεις, θα εφαρμοστεί αυτόματα, μόλις υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις μη τήρησης των ετήσιων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3, 5% σε μεσοπρόθεσμη βάση). Εάν τα μέτρα που θεσπίστηκαν με προσωρινό χαρακτήρα, όταν ο μηχανισμός ενεργοποιείται, μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων των εσόδων, θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να φέρει τον προϋπολογισμό δομικά πίσω σε καλό δρόμο. Εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα πρέπει να περιορίζεται σε εξαιρετικές εκδηλώσεις με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές πρέπει να συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα.
Η πρώτη επανεξέταση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και να επιτρέψει την επιστροφή των εγχώριων πιστώσεων προς την ελληνική οικονομία. Όπως πριν από ενέργειες, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξει αμέσως την αγορά για την πώληση και εξυπηρέτηση της εκτέλεσης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση των μικρών δανείων που εξασφαλίζονται με κύριες κατοικίες.
Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος ΕΜΣ. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία για την επικείμενη ψήφιση του νόμου για την ίδρυση της συμφώνησαν Ελληνική Ιδιωτικοποιήσεων και το Ταμείο Επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προγενέστερων δράσεων για την πρώτη αναθεώρηση. Το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της συνόδου κορυφής του ευρώ και το Eurogroup, το καλοκαίρι του 2015, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, τα πιθανά πρόσθετα μέτρα του χρέους με στόχο τη διασφάλιση ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης στην Ελλάδα διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτηθεί από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ, και θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης, όταν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλες οι προηγούμενες ενέργειες.
Το Eurogroup συμφωνεί με τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά μέτρα του πρόσθετου χρέους: (i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά? (Ii) απαλύνοντας το προφίλ αποπληρωμής? (Iii) παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος? και (iv) την ευελιξία να φιλοξενήσει αβέβαιες εξελίξεις αύξηση του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.
Η Ευρωομάδα συμφωνεί επίσης να καθοριστεί ένα σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την οποία σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA), ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε μια βιώσιμη πορεία.
Η Ευρωομάδα προβλέπει μια ακολουθία προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία μια δέσμη μέτρων χρέους μπορεί να γίνεται σταδιακά σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες για την κάλυψη του συμφωνηθέντος αναφοράς επί των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών και με την επιφύλαξη της προκαθορισμένων όρων του προγράμματος ΕΜΣ. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι οι ονομαστικές περικοπές εξαιρούνται, και ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ και του ΕΜΣ και του ΕΤΧΣ νομικά πλαίσια. Το Eurogroup θα εξετάσει:
Για σύντομο χρονικό διάστημα: οι δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.
Για το μέσο όρο: το Eurogroup ζητεί από το EWG για να εξερευνήσετε τα ειδικά μέτρα (όπως πλέον χάριτος και προθεσμίες πληρωμής), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εάν είναι απαραίτητο, κατά τη λήξη του προγράμματος ΕΜΣ, εξαρτάται από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ΕΜΣ, όπως καθώς και μέτρα όπως η χρήση των ισοδύναμων κερδών SMP και ANFA.
Για τους μακροχρόνια ανέργους: η Ευρωομάδα είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, και εξαρτάται από την τήρηση των πρωτογενές πλεόνασμα στόχους, να αξιολογήσει περαιτέρω, στο τέλος του προγράμματος, η ανάγκη για πιθανά μέτρα επιπλέον χρέος να εξασφαλίσει ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα παραμένουν σε βιώσιμη πορεία .
Η Ευρωομάδα εντολή το EWG να εργαστεί περαιτέρω για τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της δέσμης μέτρων του χρέους και να υποβάλει έκθεση στο επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου.
Μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή της δέσμης μέτρων πολιτικής, η συμφωνία για το χρέος και την επαρκή χρηματοδότηση διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψει το ΔΝΤ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Το Eurogroup καλεί τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες τις τεχνικές εργασίες σχετικά με τη συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο για την πρώτη αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup αναμένει να λάβει γρήγορα το σχέδιο συμπληρωματικού μνημονίου συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του τελικού πλήρη κατάλογο των προγενέστερων ενεργειών, καθώς και την έκθεση συμμόρφωσης για την πρώτη αναθεώρηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την υλοποίηση των προγενέστερων ενεργειών μεταξύ άλλων και μέσω της θέσπισης νομοθεσίας. Μετά την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και τις εθνικές διαδικασίες, όπου είναι απαραίτητο, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ.

Επιμέλεια: Νίκος Κυριαζής
Πολιτικός συντάκτης εφ. sportotal.gr
διαχειριστής ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.