BREAKING NEWS
latest

ΔΡΟΒΟΛΟΒΟ: ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΕΓΕΡΤΗ Π. Π. ΓΕΡΜΑΝΟ.

Αληθινό μεγαλείο, εθνική ανάταση, κατάνυξη, πληρότητα, μυσταγωγία αισθάνθηκαν όσοι παρευρέθηκαν στις εόρτιες εκδηλώσεις στον πανηγυρίζοντα σπηλαιώδη ναό της Παναγίας  Ζωοδόχου Πηγής Δροβολοβού κατά την ομώνυμη εορτή την 6η-5-2016. Επίσης το ίδιο και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια για τον Π. Π. Γερμανό στον αύλειο χώρο του ναού και σε μνημείο με αναθηματική πλάκα που έχουμε κατασκευάσει εκεί, για να θυμίζει το πέρασμα του λαμπρού Ιεράρχη απ τα χωριά μας και τον ιδιαίτερο σύνδεσμό του με αγωνιστές της περιοχής μας κατά το 1821.
Δυναμική και πολυπληθής ήταν η παρουσία του κόσμου στην ιστορική αυτή γωνιά του Δροβολοβού.
Λαμπερή, μαζική και δυναμική επίσης η παρουσία των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καλαβρύτων, οι οποίοι έμειναν καταγοητευμένοι.
Μεταξύ των άλλων παρευρέθηκαν: Ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων και κατά τόπον Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας κ. Παναγιώτης Λιακόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Καλαβρύτων και υπεύθυνη των Πολιτιστικών του Δήμου κ. Ευτυχία Παπαναγιώτου, η επίσης Δημοτική Σύμβουλος και υπεύθυνη στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρύσα Παπαδάτου, οι πρόεδροι της Τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων κ. Σπύρος Λάμπος και του Δεσινού κ. Διαμάντω Αθανασοπούλου. Ακόμη ο προϊστάμενος της υγειονομικής υπηρεσίας Δυτ. Ελλάδος κ. Θεόδωρος Λάμπος επισκέπτες απ Λειβάρτζι, Ανάσταση, Τριπόταμα και άλλα χωριά.
Ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών Δροβολοβιτών οργάνωσε άριστα τις εκδηλώσεις που θα μείνουν αλησμόνητες ως προς την ποιότητα, την οργάνωση και το μεγαλείο τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τσέλιγκας της περιοχής του Δροβολοβού και της Καπρίβαινας κ. Γεώργιος Λάμπος προσέφερε δύο ερίφια  στη λαχειοφόρο αγορά για τις ανάγκες του ναού και της φιλοξενίας των προσκεκλημένων, τον οποίο και ευχαριστούμε για την μεγαλοσύνη του.
Τον πανηγυρικό της ημέρας ανέπτυξε με ιδιαίτερη ευγλωττία και παλμό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας, Λογοτέχνης και Συγγραφέας, τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον τ. Δήμο Αροανίας κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος- Καμενιανίτης, ενώ ποίημα του ίδιου για τον Εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανό απήγγειλε ο καθηγητής οικονομικών κ. Θεόδωρος Ρηγόπουλος. Την ευθύνη της παρουσίασης και της φιλοξενίας είχαν οι κ. Σπύρος Λάμπος και Σταθόπουλος Αλέξανδρος αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμούς και καταθέσεις στεφάνων από τους υψηλούς προσκεκλημένους.
Ο  Αντιδήμαρχος κ. Λιακόπουλος συνεχάρη και υπεσχέθη την όποια συμπαράσταση για τα χωριά μας, γιατί το αξίζουν!!
Η  Δημοτ. Σύμβουλος κ. Παπαναγιώτου Ευτυχία καταγοητευμένη δήλωσε τα εξής:
« Συγχαρητήρια στο Σύνδεσμο, στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στους Τοπικούς Εκπροσώπους των Κοινοτήτων για τη σημερινή γιορτή. Τέτοιες εκδηλώσεις τιμής στους Εθνεγέρτες του τόπου μας, συνδυάζοντας το θρησκευτικό στοιχείο με την ιστορία μας, σηματοδοτούν την Εθνική μας συνέχεια. Ευχαριστούμε για την υποδοχή και την πραγματικά θερμή φιλοξενία σας! Η Παναγιά να χαρίζει δύναμη και υγεία σε όλους! …και του χρόνου.»
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε φιλοξενία των παρισταμένων από το Σύλλογό μας και άλλους φορείς των χωριών μας. Τούτο έγινε στην ιστορική σάλα της οικίας του συγχωριανού μας Δροβολοβίτη ηθοποιού κ. Αντώνη Θεοδωρακόπουλου που μας την παραχώρησε γι αυτό το σκοπό. Τον ευχαριστούμε θερμά καθώς και όσους- όσες συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης: Τους Αθανάσιο Σταθόπουλο στο ψήσιμο, τον Γ. Παναγιωτόπουλο που προσέφερε το κρασί και τις κυρίες που ανέλαβαν την οργάνωση και περάτωση της κοινής τράπεζας.
Τιμής Ένεκεν στον μεγάλο εθνεγέρτη μας Π. Π. Γερμανό παρουσιάζουμε την ομιλία του κ. Νικολόπουλου με αδιάσειστα ντοκουμέντα για να ενημερωθούν και οι τυχόν μη γνωρίζοντες.

«Πανηγυρικός λόγος προς τιμήν του Π. Π. Γερμανού , στο Σπήλαιο της Παναγίας Δροβολοβού Καλαβρύτων.
Από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη
Δροβολοβό 6-Μαΐου-2016
Yψηλοί – εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, ευλαβέστατοι τιμητές της σημερινής εκδηλώσεως,
«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!»
Σας καλωσορίζουμε σήμερα εδώ στον ιστορικό τούτο βράχο, στο σπήλαιο της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής Δροβολοβού. Έναν ιερό λατρευτικό χώρο από την αρχαιότητα ακόμη αλλά και μεταγενέστερα, μέχρι τις μέρες μας.
Παράλληλα όμως έναν χώρο ιστορικό, ένα κάστρο σμίλευσης των ιδανικών, των υπέρ πίστεως και πατρίδoς αγώνων του έθνους μας.
Έναν χώρο όπου τα νωπά ακόμη βήματα των υπέρ ελευθερίας αγωνιστών της πατρίδας μας, έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους εδώ πλησίον, στις πολεμίστρες που σώζονται από το 1821, αλλά και σε αυτή την κόγχη του βράχου που γράφτηκε ένα ακόμη «ΟΧΙ» στα κατοπινά χρόνια το 1940, όταν έτεροι εχθροί επιβουλευόντουσαν την πατρίδα μας.
Έναν χώρο που αν χρειαστεί, θα πούμε κι εμείς ένα καινούριο «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» στις μέρες μας, σε κείνους που προσπαθούν να καθυποτάξουν την πατρίδα μας με οικονομικά ή άλλα μέσα.
Σ΄ αυτόν τον ιερό-λατρευτικό και ιστορικό τόπο, τιμούμε σήμερα τον εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανό, που πρώτος ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στην Αγία Λαύρα και όρκισε σ αυτό τα παλληκάρια, τους δικούς μας προγόνους-αγωνιστές, με το σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ». Έτσι η περιοχή των Καλαβρύτων, πρώτη απελευθερωθείσα περιοχή απ όλη την Ελλάδα -21 Μάρτη- 1821, απετέλεσε το σύμβολο και άναψε το φυτίλι της λευτεριάς σ΄όλη την Πελοπόννησο και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τιμούμε ακόμη τον Π. Π. Γερμανό για τους υπέρ ελευθερίας αγώνες του, κατά τους οποίους τα χωριά μας κατείχαν πρωτεύοντα ρόλο, καθότι οι πρόγονοί μας συνδέονταν στενά μετά πολλών πρωτεργατών, αθλητών της ελευθερίας μας, αλλά και με αυτόν τον λαμπρό ιεράρχη.
Ως γνωστόν ο σπουδαίος τούτος ιεράρχης  εφυλακίσθη –εδώ σε αυτό το σπήλαιο- για τρείς ημέρες, από τα εμφύλια στρατεύματα του Γκούρα και υπό του εκ Σοποτού (Αροανίας) Νικολέτου  Σοφιανοπούλου, πριν οδηγηθεί στη Γαστούνη περί τα τέλη Ιανουαρίου 1825. Κατά δε το διάστημα της εδώ φυλάκισής του έτυχε ιδιαίτερης φροντίδας από τους κατοίκους των τριών χωριών μας. Τον τιμούμε λοιπόν και σε σχέση με αυτό το γεγονός. 
Στην ανθρωπότητα, ως γνωστόν λειτουργούν νόμοι πνευματικοί και κατ αυτούς, όσοι λαοί λησμονούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να εξαφανισθούν.
Σχολιάζοντες τα της Ελληνικής επαναστάσεως του 1821, παρατηρούμε μετά λύπης, ότι ακόμη δεν έχει γίνει πλήρης και αντικειμενική αποτίμηση της εργασίας και της αξίας της.
Αντίθετα μάλιστα έχει γίνει στόχος υποβάθμισης, περιθωριοποίησης και αμφισβήτησης ακόμα, εκ μέρους κάποιων δήθεν προοδευτικών, στο πλαίσιο μιας ιδεολογικοπολιτικής σαλαμοποίησης. Αλλά και εκ μέρους του ίδιου του κράτους  που στις μέρες μας στρέφεται ανοιχτά κατά του Ελληνικού έθνους . Ένα κράτος στο οποίο ο οδοστρωτήρας της παγκοσμιοποίησης και των υλιστικών αντιλήψεων, έχει εισχωρήσει θα έλεγα μέχρι το κόκαλο.
Όμως αγαπητοί μου – την ιστορία- αξίζει να τονίσουμε τη γράφουν πάντα οι νικητές. Αυτή μία και μόνο φορά γράφεται, και δεν προσαρμόζεται σε εφήμερες αντιλήψεις και σε σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα.
Η Επανάσταση του 1821 είναι μεγάλος σταθμός στην πορεία του έθνους μας. Σταθμός ανεφοδιασμού ιδανικών για τις επόμενες γενιές και  ειδικότερα σήμερα που συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές και ανακατατάξεις στον ρουν της ιστορίας μας.
Η εκκλησία μας πρώτη προσέφερε αίμα για τον Ελληνικό λαό. Ολόκληρη η πατριαρχική σύναξη μαζί με τον Πατριάρχη Άγιο Γρηγόριο τον Ε΄, προσεφέρθη στο βωμό της Ελευθερίας.
Ο Εθνεγέρτης Π.Π. Γερμανός αναβαπτίσθηκε στο λουτρό του αίματος των Νεομαρτύρων που με την άθλησή τους κράτησαν ζωντανή την πίστη μας, τη χριστιανική μας πίστη, που πάνω εκεί στηρίχτηκε και επενδύθηκε η ιδέα και η πραγμάτωση της ελευθερίας μας μετά από τετρακόσια χρόνια τούρκικης σκλαβιάς.
Μας είναι γνωστή στη συνέχεια η συμμετοχή του στη σύσκεψη της Βοστίτσας  (Αιγίου) 26 Ιανουαρίου 1821, καθώς και η ορκωμοσία των αγωνιστών της περιοχής στην Αγία Λαύρα στις 17 Μαρτίου 1821, εορτή του Αγίου Αλεξίου, κατά την οποία εορτή πανηγύριζε η Μονή.
Περί δε του ιδιαίτερου συνδέσμου του Π.Π. Γερμανού με τα χωριά μας και τους εδώ αγωνιστές διασώζονται πολλά και εκ παραδόσεως.
Κατά την παράδοση κατοίκων του Σοποτού ή (Αροανίας), εις την μεταξύ Σοποτού και Αγριδίου ευρισκομένη Ι. Μονή Φανερωμένης, διανυκτέρευσε ο Π.Π. Γερμανός, διερχόμενος από εκεί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα.
Η διέλευση του ενδόξου ιεράρχη ενδέχεται να είχε σχέση με την προεπαναστατική εξέγερση των χωριών του τ. Δήμου Αροανίας, την αιχμαλωσία πολλών τούρκων και τον φόνο μεταξύ –Σοποτού και Χόβολης στη θέση «Άγιος Αθανάσιος» - των διερχομένων από εκεί αγάδων Ασήμ και Ομέρ, υπό του εκ Μοστιτσίου ( Δρυμού) Αθανασίου Κίσσου και άλλων, 19 Μαρτίου 1821.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και συγγενείς είχε ο Π.Π. Γερμανός στο Αγρίδι Αροανίας, τον εφημέριο Παπά Σπήλιο, καθώς και άλλους έμπιστους σε όλα τα χωριά.
Ο σύνδεσμος του Π.Π. Γερμανού στα πέριξ των Καμενιάνων Δροβολοβού και Δεσινού χωριά, μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι ο αοίδιμος ιεράρχης συνεργαζόταν και προεπαναστατικά με την πλειάδα των Δροβολοβιτών αγωνιστών, φιλικών, κατηχητών: Αμβροσιάδη, Τσούνη, Βερροίων, Παρασκευοπουλαίων κ.λπ.
Μας οδηγεί ακόμη στο συμπέρασμα ότι ο Π.Π. Γερμανός συνεργαζόταν με τον Καμενιανίτη οπλαρχηγό, στρατολόγο και εκπαιδευτή των αγωνιστών του τ. Δήμου Αροανίας  Ξενοχρήστο Νικολόπουλο.  Αυτός μάλιστα αναφέρει τον ηρωικό τραυματισμό και τον ένδοξο θάνατο του ήρωα- στη μάχη του Πουρναροκάστρου της Πάτρας – στ΄απομνημονεύματά του.
Ο πρωταθλητής τούτος της Ελευθερίας Π.Π. Γερμανός, υπέστη δυστυχώς μεγάλη δοκιμασία κατά τον εμφύλιο σπαραγμό των Ελλήνων. Με εντολή του Κωλέττη και Γκούρα, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 1825 στη Μονή Χρυσοποδαριτίσσης Νεζερών υπό του φρουράρχου Χλουμουτσίου Γαστούνης Νικολέτου Σοφιανοπούλου Σοπωτινού.
Ας δούμε όμως πως περιγράφει στ΄απομνημονεύματά του ο γραμματέας, απομνημονευματογράφος και υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη, Φώτιος Χρυσανθόπουλος ή Φωτάκος, το από εδώ πέρασμα του Π Π. Γερμανού και την προσωρινή φυλάκισή του εδώ στο Δροβολοβό. Στο ιστορικό τούτο σπήλαιο όπως γνωρίζουμε.
«…. Τον δε ιεράρχην Γερμανόν, αφού προηγουμένως του επήραν όλο το χρηματικόν ποσόν, τα λοιπά πολύτιμα πράγματα, ως και τα αρχιερατικά του ενδύματα όσα τυχόν είχε εκεί, και τα ζώα του ακόμη, αφού τον έδεσεν ο Νικολέτος, έπειτα τον επήρε και τον έφερε όπου αυτός ήθελε, και με όλην τη συνοδεία του έφθασε στο χωρίον Δροβολοβόν. Εκεί αφήκε τον αρχιερέα και τους στρατιώτες του να τον φυλάττουν, και αυτός επήγε εις το Σοπωτόν προς αντάμωσιν της γυναικός του, και δια να αφήσει εις το σπίτι του όλη την πλούσια αρπαγήν, την οποία άρπασε από τον αρχιερέα και την Μονήν….».
Η μεταφορά του Π.Π. Γερμανού στη συνέχεια μέσω Λειβαρτζίου- Δίβρης στη Γαστούνη, έγινε εν μέσω πάγων και χιονιού, κατά την οποία μεταφορά ο Νικολέτος Σοφιανόπουλος ανάγκαζε τον ιεράρχη να περπατάει πεζός και μάλιστα του εφέρετο απρεπέστατα.
Tα ίδια περίπου αναφέρει και ο Ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, ο οποίος παραθέτει και την μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα Βερροίου, ανεψιού του- Δροβολοβίτη αγωνιστή και κατηχητή της Φιλικής Εταιρίας- Αντωνίου Τσούνη από την αδελφή του Μαρία. Περιγράφει ακόμη ο Βέρροιος ότι, η μητέρα του έφτιαξε παξιμάδια ξενυχτώντας, για να τα δώσει κρυφά στον Γερμανό. Επίσης ότι ο πατέρας του φιλοτιμήθηκε να δώσει το άλογό του στον ιεράρχη και να τον συνοδέψει ο ίδιος μέχρι την Δίβρη, δίδοντας και γράμμα στον εκεί αδελφό του Ασημ. Βέρροιο, να περιποιηθεί όσο μπορέσει τον σεβαστό Γερμανό.
Σύμφωνα με διηγήσεις των παλαιοτέρων, αλλά και με έντυπο σημείωμα που μου επέδωσε – προ εικοσαετίας περίπου – ο αείμνηστος Δροβολοβίτης Λυκειάρχης και εκκλησιαστικός σύμβουλος στον Άγιο Δημήτριο Ν. Φαλήρου, Χρήστος Αθανασίου Αθανασόπουλος, διασώζονται τα εξής:
Η εδώ παραμονή του αρχιερέα διήρκεσε τρείς μέρες, οι δε κάτοικοι του Δροβολοβού των Καμενιάνων και του Δεσινού φρόντισαν όπως μπορούσαν τον Π.Π. Γερμανό, με παροχή τροφής και ζεστασιάς λόγω του βαρύ χειμώνα. Ο δε ιεράρχης κατά την αποχώρησή του, ευλόγησε τους ευσεβείς κατοίκους και των τριών χωριών.
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, αλλά και διακατεχόμενοι επιπρόσθετα από αισθήματα σεβασμού, βαθιάς ευγνωμοσύνης, στον Π.Π. Γερμανό και σε όλους τους αγωνιστές της Ελευθερίας της πατρίδας μας, αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον πρωταθλητή τούτου του αγώνα, εδώ στον ιστορικό-λατρευτικό αυτό χώρο, στο ένδοξο και φιλόξενο Δροβολοβό, στο χώρο της φυλάκισής του από εμφύλια στρατεύματα, ξένα προς τα χωριά μας Καμενιάνοι, Δροβολοβό και Δεσινό.
Για το σκοπό αυτό συγκροτήσαμε ειδική εθελοντική επιτροπή πριν πέντε περίπου χρόνια, αποτελούμενη από τους έγκριτους συμπατριώτες μας: Τον ομιλούντα Κωνσταντίνο Νικολόπουλο -  Καμενιανίτη, τον Δροβολοβίτη Αλέξανδρο Σταθόπουλο, τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων Σπυρίδωνα Λάμπο, τον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Καμενιανιτών -  Δροβολοβιτών – Δεσινιωτών Γεώργιο Φωτόπουλο, τον τέως εκκλησιαστικό σύμβουλο Δροβολοβού Ιωάννη Αθανασόπουλο, και τον Δεσινιώτη Βασίλειο Ηλιόπουλο.
Ως Αριστίνδην μέλος ορίσθηκε ο αυτάδελφός μου Καμενιανίτης πρώην Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γ. Μάξιμος Ιβηρίτης Νικολόπουλος, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο χορηγός κατασκευής της αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν του ιεράρχου. Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του για την σημερινή εκδήλωση, καθώς και τις ευλογίες του.
Η εκδήλωση αυτή αγαπητοί μου έχει αποφασιστεί να γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα για να κρατάμε ζωντανές τις συνειδήσεις των ανθρώπων για την αγαπημένη μας πατρίδα.
Υποκλινόμενοι σήμερα στην εικόνα της Παναγίας μας, αλλά και στη γαλανόλευκη που τοποθέτησαν λεβέντες συντοπίτες μας στην κορυφή αυτού του ιερού βράχου… σαν αιώνιο σύμβολο της αδούλωτης θέλησης των κατοίκων αυτού του τόπου…. Μεταφέρουμε μηνύματα αντίστασης του λαού μας σε κάθε επιβουλή!!
 Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπατριώτες.
Η πραγματική αξία ενός λαού δεν μετριέται με το πόσους σοφούς ή ήρωες παρήγαγε, αλλά από την αναγνώριση της αξίας τους,  το σεβασμό προς αυτούς και την μνήμη τους.
Κι εμείς οι Καλαβρυτινοί, οι Καμενιανίτες – Δροβολοβίτες και Δεσινιώτες, με όλους τους παρισταμένους φίλους σήμερα εδώ, τιμούμε τους αγωνιστές της ελευθερίας μας, τιμούμε κάθε υπερασπιστή των ιερών και των οσίων της φυλής των Ελλήνων, τιμούμε και δοξάζουμε τον Εθνεγέρτη Π.Π. Γερμανό.
Αοίδιμε ιεράρχη Γερμανέ, πανηγυρίζοντες σήμερα εδώ στο ιστορικό Δροβολοβό – ισότιμο οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων – τιμούμε τη μνήμη σου, τους «υπέρ πίστεως και πατρίδος» αγώνες σου, και κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στην αγιασμένη μορφή σου.
Σε ευχαριστούμε για ότι προσέφερες για την πατρίδα.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!!! ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!!!! 
Ολοκληρώνοντας  τα της εκδηλώσεως, ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν, όσους τίμησαν την εορτή της Παναγίας μας και επίσης όσους τίμησαν τη μνήμη του Π. Π. Γερμανού.  Χρόνια Πολλά.

ΤΟ Δ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΜΕΝΙΑΝΙΤΩΝ–ΔΡΟΒΟΛΟΒΙΤΩΝ - ΔΕΣΙΝΙΩΤΩΝ

« PREV
NEXT »