Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Στα χωρία της Αχαΐας ο "ΑΕΤΟΣ" της Αστυνομίας με Βαν και αγροτικά (φωτο)

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας έρχεται σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία ο πετυχημένος θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ...

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας έρχεται σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία ο πετυχημένος θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.). Η επέκταση του θεσμού, σε συνολικά 22 περιοχές της Ελλάδας, γίνεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.
Με την αφορμή την έλευση των ΚΑΜ στην περιοχή, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».
Όπως εξήγησε, μέχρι τώρα στις περιοχές που έχουν φθάσει οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 25.000 άνθρωποι και περίπου 1.500 φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί κ.α.. Υπάρχει δηλαδή όπως σημείωσε ένα θετικό πρόσημο σε αυτή τη δράση και γι’ αυτό κι επεκτείνεται. Τι είναι όμως οι ΚΑΜ;
«Ουσιαστικά μέσω των μονάδων αυτών η Ελληνική Αστυνομίας φθάσει ίσως για πρώτη φορά σε απομακρυσμένες περιοχές, χωριά, οικισμούς συντεταγμένα και συγκροτημένα. Ένα αυτοκίνητο τύπου ΒΑΝ με τρεις ένστολους, ένας από την Ασφάλεια, την Τροχαία και ένας από την Τάξη σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με έναν ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό πηγαίνουν σε περιοχές όπου συνήθως η Αστυνομία δεν είναι παρούσα τόσο τακτικά», σημειώνει ο κ. Αναγνωστάκης και προσθέτει:
«Τι θέλουμε να πετύχουμε; Πέραν της αναγκαίας παρουσίας που πρέπει να έχει η ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την περιφέρεια, με αυτή την «εξωστρέφεια», που εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό, θέλουμε να πετύχουμε την αλλαγή του προφίλ του Έλληνα αστυνομικού και της Αστυνομίας. Αυτό που επιχειρείται από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία είναι να δείξουμε τον προληπτικό-αποτρεπτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει μια σύγχρονη δημοκρατική αστυνομία όπως είναι η δική μας. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και αυτή η πρωτοβουλία».
Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στόχος των Μονάδων αυτών δεν είμαι απλά και μόνο να επιβληθεί ο νόμος καθώς οι ένστολοι που θα συμμετέχουν θα προσφέρουν μια σειρά υπηρεσιών στους πολίτες.
«Πηγαίνουν οι ΚΑΜ για να προσφέρουν αστυνομικού χαρακτήρα υπηρεσίες αλλά περισσότερο να βοηθήσουν τους πολίτες να αποφύγουν την ταλαιπωρία μετάβασης από το απομακρυσμένο σημείο προς το κέντρο. Αυτό έχει να κάνει με δικαιολογητικά, με έκδοση ταυτότητας, με ακόμα, που εμείς δεν το θέλουμε τόσο πολύ, και κατάθεση κάποιας μηνυτήριας αναφοράς.
Το δεύτερο και σπουδαιότερο είναι να αναδείξουμε τον κοινωνικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ., να κατανοήσει δηλαδή ο ηλικιωμένος ή ο νέος που έχει παραμείνει στην ύπαιθρο ότι η πολιτεία είναι δίπλα του. Πολλές φορές παίζουμε τον ρόλο του κοινωνικού διαμεσολαβητή, δηλαδή η αστυνομία παρεμβαίνει σε άλλους αρμόδιους φορείς δίνοντας έτσι μια εξυπηρέτηση στον πολίτη που έχει ένα ζήτημα που τον απασχολεί. Άρα δεν πάμε για να επιβάλουμε το νόμο και να είμαστε οι «σκληροί τιμωροί», ακριβώς το αντίθετο. Βεβαίως αν βεβαιωθεί παραβατική συμπεριφορά, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να παρέμβει αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος των Κ.Α.Μ.», υπογραμμίζει ο κ. Αναγνωστάκης.
Ο Α.Ε.Τ.Ο.Σ. της Αστυνομίας μάλιστα είναι ήδη έτοιμος να «πετάξει» το αμέσως προσεχές διάστημα στις απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Αχαΐας καθώς ήδη τα πληρώματα που θα στελεχών τις ΚΑΜ ήδη έχουν επιλεγεί, τα βανάκια σήμερα φεύγουν από το συνεργείο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη νότια Ελλάδα και από Δευτέρα θα γίνουν οι παρουσιάσεις στις Αστυνομικές Διευθύνσεις των Νομών. Υπάρχουν καθορισμένα δρομολόγια και συγκεκριμένες ημέρες που μονάδες θα πηγαίνουν σε κάθε περιοχή προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν πότε θα βρίσκεται η ΚΑΜ στην περιοχή τους για να μπορούν εξυπηρετηθούν.
Στην Αχαΐα υπάρχει καθορισμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, οι γυναίκες και οι άνδρες της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. που θα συμμετέχουν θα δουλεύουν πρωί και απόγευμα, στην τακτική περιπολία δεν θα συμμετέχει ψυχολόγος αλλά εάν προκύψει κάποιο περιστατικό υπάρχει σχεδιασμός για συμμετοχή ειδικού επιστήμονα. «Τα πληρώματα που στελεχώνουν τις Κ.Α.Μ. είναι επιλογή τους, δώσαμε δηλαδή σε όποιον δεν το «πιστεύει» να μην εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση. Όσοι λοιπόν συμμετέχουν, γυναίκες και άνδρες, είναι εκ πεποιθήσεως ταγμένοι να υπηρετήσουν το στόχο,κι  αυτό μας δίνει προσδοκίες για ακόμα θετικότερα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Αναγνωστάκης.
Επίσης ο Γ.Γ. αναφέρθηκε στην σύμβαση συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου και το ΟΚΑΝΑ η οποία προβλέπει συνεργασία των δύο πλευρών σε τρεις άξονες: Στήριξη από την υπηρεσία άμεσης παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ, συνεργασία της ΕΛΑΣ με τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ στην περιφέρεια και εκπαίδευσης αστυνομικών από στελέχη του ΟΚΑΝΑ.
«Όλες οι δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει στα πλαίσια την Κοινωνική Διαβούλευση απέναντι στους τοπικούς φορείς υλοποιούνται με αυτή την εφαρμογή του προγράμματος ΑΕΤΟΣ στη Δυτική Ελλάδα. Όπου είχαμε δεσμευτεί για Κινητές Μονάδες πλέον πηγαίνουν, άρα το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε την αναγκαία συγχώνευση-ενοποίηση Σταθμών και Τμημάτων έτσι ώστε το πλέγμα της εμφανούς αστυνόμευσης να δώσει τα καλύτερα δυνατά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Αναγνωστάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.