HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσετε για τα αγροτεμάχια

Με τον ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος κατοχής ακινήτων και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις. Ο κύριος φόρος στα αγροτε...

Με τον ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος κατοχής ακινήτων και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις. Ο κύριος φόρος στα αγροτεμάχια είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του αγροτεμαχίου με βάση τους παρακάτω συντελεστές:
α) Συντελεστής Θέσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη θέση που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (η «τιμή ζώνης» για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις) της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκει το αγροτεμάχιο, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
β) Συντελεστής Χρήσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

γ) Συντελεστής Άρδευσης , ο οποίος ορίζεται σε 1,1.
δ) Συντελεστής Απαλλοτρίωσης ο οποίος ορίζεται σε 0,75.
ε) Συντελεστής Κατοικίας, ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου. Με άλλα λόγια, εφόσον υπάρχει κατοικία στο αγροτεμάχιο ο φόρος πενταπλασιάζεται. Δεν εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά και ο φορολογούμενος δεν έχει άλλη κατοικία.

Πότε θα πληρωθεί ο φόρος

Τα εκκαθαριστικά του  ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την έκδοσή τους εντός του Ιουνίου και την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου έως τις 31 Ιουλίου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά η έκδοση των εκκαθαριστικών (λόγω κάποιων κενών που υπάρχουν στον υπολογισμό του φόρου σε εκτός σχεδίου περιοχές) υπάρχουν εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για μετατόπιση των δόσεων κατά ένα ή δυο μήνες προκειμένου η πληρωμή του φόρου να ξεκινήσει από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. ‘Ετσι ο φόρος αναμένεται να αρχίσει να πληρώνεται από τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.