HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΚΕ ΑΧΑΪΑΣ: Εκδήλωση για τον αγώνα των σταφιδεργατριών και της φτωχής αγροτιάς

Η Τομεακή Επιτροπή Τομέα Υπαίθρου Αχαΐας ανακοινώνει ότι η εκδήλωση της με θέμα την πάλη των σταφιδεργατριών και της φτωχής αγροτιάς τη ...

Η Τομεακή Επιτροπή Τομέα Υπαίθρου Αχαΐας ανακοινώνει ότι η εκδήλωση της με θέμα την πάλη των σταφιδεργατριών και της φτωχής αγροτιάς τη δεκαετία του 1930 μετατίθεται χρονικά για λόγους αντικειμενικούς και πέρα από τη θέληση της για την ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Μάη, ΤΡΙΤΗ 17 Μάη και ΤΕΤΑΡΤΗ 18 Μάη 2016 .
Η ΤΕ Τομέα Υπαίθρου Αχαΐας παραχώρησε επίσης συνέντευξη τύπου την Τρίτη 10 Μάη όπου υπογράμμισε τα παρακάτω:
Φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη ματωμένη εξέγερση της πρωτομαγιάς των εργατών του Σικάγο το 1886, 80 χρόνια από το ματωμένο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, ημερομηνίες ορόσημα για το εργατικό κίνημα, όπου οι έργατες έχυσαν κυριολεκτικά το αίμα τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, ηρωικοί αγώνες των εργατών που είναι μόνο λαμπρές σελίδες στην ιστορία, είναι παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο, διδάσκουν και εμπνέουν, δείχνουν το δρόμο και γεμίζουν αισιοδοξία, γιατί αποδεικνύουν ότι ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του .
Μπροστά στον εορτασμό των δύο αυτών επετείων η ΤΕ Υπαίθρου Αχαίας του ΚΚΕ  διοργανώνει τριήμερη έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφίας με θέμα: “ Η πάλη των σταφιδεργατριών και της φτωχής αγροτιάς στην Αιγιάλεια τη δεκαετία του '30”. Η μελέτη των ιστορικών γεγονότων της εποχής απορρίπτει περίτρανα το ιδεολόγημα ότι η σταφίδα ήταν ο μαύρος χρυσός για όλους  στην περιοχή, αναδεικνύει ότι και τότε όπως και σήμερα δυο κόσμοι βρίσκονταν σε διαρκή αντίθεση: αυτός της δουλειάς και αυτός του πλούτου.
Επιδιώκουμε να αναδείξουμε την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος μας στην Αιγιάλεια, τη συμβολή του στην ανάπτυξη των αγώνων του εργατικού κινήματος, της φτωχής  και μικρομεσαίας αγροτιάς στην περιοχή μας. Η τριήμερη αυτή  εκδήλωση εντάσσεται στη συνολική δραστηριότητα που αναπτύσσει το ΚΚΕ μπροστά στον εορτασμό των 100 χρόνων ζωής και δράσης του, το 2018. Συγκεκριμένα θέλουμε να φωτιστούν πλευρές από την ηρωική και ανυποχώρητη δράση του σωματείου σταφιδεργατριών Αιγίου, από το ματοβαμμένο συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών στο Αίγιο τον Αύγουστο του 1934, όπου η σύγκρουση των αγροτών με την αστυνομία στα γραφείο του ΑΣΟ είχε ως αποτέλεσμα να δολοφονηθούν οι αγρότες Στάθης Μπακόπουλος και Σπύρος Ντρίνιας.  Πρόκειται για τις πρώτες μεγάλες μάχες της εργατική τάξης και της αγροτιάς , που έγιναν μετέπειτα σημείο αναφοράς για τη δράση, την ανάπτυξη του Κόμματος στην Αιγιάλεια. 
Αυτές τις μέρες τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ πρωτοστατούμε στην οργάνωση της πάλης -σε θέση μάχης για να αναχαιτίσουμε τη νέα λαίλαπα που έρχεται με το ξερίζωμα και αυτών των τελευταίων ασφαλιστικών δικαιωμάτων που είχε κατακτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και που υπερψηφίστηκε προχτες στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι και αγρότες που βρέθηκαν στις διαδηλώσεις των προηγούμενων τριών ημερών απέδειξαν ότι ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας  δεν θα ανεχτεί, δεν θα νομιμοποιήσει στη συνείδησή του το νόμο-λαιμητόμο, θα δείξει την πραγματική του δύναμη. 
Για το ΚΚΕ στην 98χρονη πορεία του είχε πάντοτε μεγάλη σημασία να μελετά, να ενσωματώνει ότι πιο ζωντανό από την ιστορία του, να βγάζει συμπεράσματα, πάντα “εν δράσει, ορθοστατούν και ορθοβαδίζον”. Βαδίζουμε στις αναμετρήσεις που είναι μπροστά μας πιο έμπειροι και πιο εξοπλισμένοι, για να οικοδομήσουμε τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία, που θα αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική και θα βάλει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στους πολέμους, στις κρίσεις, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην καταπίεση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική - λαϊκή νίκη, για την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, για το σοσιαλισμό κομμουνισμό!
Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού και θα λειτουργεί στο νεοκλασικό κτίριο Παναγιωτόπουλου :
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Μάη , ώρες 6-9 το απόγευμα
ΤΡΙΤΗ 17 Μάη, ώρες 6-9 το απόγευμα και 
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 Μάη , ώρες 6-9 το απόγευμα 
Επιπλέον πρόγραμμα για την Τετάρτη  18/5 με ώρα έναρξης 8:00μμ   .
Απαγγελία ποιήματος 
Παρέμβαση από την Ειρήνη Ακαρέπη, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας, με θέμα την πάλη των σταφιδεργατριών τη δεκαετία του '30
Κεντρική Ομιλία από τον Σίμο Ντούμα, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας, και γραμματέα της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.