BREAKING NEWS
latest

Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Πούτιν: «Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες»

Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα συνεχώς και μια πανηγυρική δοξολογία προς τιμήν του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε ξανά μετά από 11 χρόνια το Άγιον Όρος. Εκεί, τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και στις προσφωνήσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στους δεσμούς της Ελλάδας με τη Ρωσία και φυσικά με το Άγιο Όρος.
Υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, ακόμη και ελεύθεροι σκοπευτές), το Άγιον Όρος άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί τον πρόεδρο της (ορθόδοξης) Ρωσίας. Τα όσα εκτυλίχθηκαν μόλις ο Πούτιν πάτησε το πόδι του στις Καρυές, την πρωτεύουσα της Αθωνικής πολιτείας, δεν τα βλέπουμε συχνά. Μάλλον, δεν τα βλέπουμε ποτέ.
Δεν είναι μόνο το γεγονός πως δεκάδες άνθρωποι έσπευσαν να τον υποδεχτούν μόλις κατέβηκε από το θωρακισμένο τζιπ, είναι και το ότι επικράτησε... συνωστισμός λίγο πριν φτάσει στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπου έγινε δοξολογία προς τιμήν του, με τον Ρώσο ηγέτη να προσκυνά στην εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί.
«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας. Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.
«Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο», τόνισε.
Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε: «Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».
Πρόσθεσε επίσης η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία, επεσήμανε ο γέροντας Παύλος.
Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Ρώσος Πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας. Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Αμανατίδη, αντίστοιχα και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, τον Άγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.
Στη σύντομη τελετή που έγινε στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για τους άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και το Άγιον Όρος, σημειώνοντας ότι αυτές θα ενδυναμώνονται συνεχώς. «Η κοινή θρησκεία αλλά και η αμοιβαία συμπάθεια που υπάρχει συνενώνουν τους λαούς μας και μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες», είπε και χαρακτήρισε το Άγιο Όρος ένα χώρο που «δυναμώνει την Ορθοδοξία και εμπνέει τους ορθοδόξους σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται. Η πρώτη αναφορά για την παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος ξεπερνά τα 1000 χρόνια». Τόνισε δε το ειδικό βάρος που έχει το Άγιο Όρος για την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στην Ρωσία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την φιλοξενία που παρέχει η Ιερά Κοινότητα «στους Ρώσους που έρχονται στην περιοχή σας» τονίζοντας ότι αυτό «δείχνει τους άριστους δεσμούς της Ρωσίας με τον Άθω και την βαθιά πνευματική σχέση που υπάρχει με την χώρα σας. Εδώ είναι και η Αγία Ζώνη η οποία έχει έλθει στην Ρωσία και μπόρεσαν να την προσκυνήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι το Άγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας. «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας για ολόκληρη την οικουμένη», είπε και πρόσθεσε πως «εδώ είναι πραγματικά ο καταλληλότερος τόπος για έναν ηγέτη, προκειμένου να εμπνευστεί με βάση τις αρχές και τις αξίες της Χριστιανοσύνης εν γένει, αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας, ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί όταν παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τη Χώρα του και το λαό του».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως «εμείς οι Έλληνες, αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτούς τους δείκτες πορείας» και... αποθέωσε τον Ρώσο ομόλογό του λέγοντας πως «γνωρίζουμε επίσης πόσο η Ρωσία υπό την ηγεσία σας κινείται προς την ίδια κατεύθυνση».
Εκ μέρους της κυβέρνησης τον Πρόεδρο της Ρωσίας καλωσόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Αμέσως μετά την Ιερά Κοινότητα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναχώρησε για την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου βρίσκεται από χθες Παρασκευή (27.05.2016) και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στον Άγιο Παντελεήμονα χαρακτηρίστηκε ιδιωτική και προσκυνηματική, γι’ αυτό και δεν υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 
« PREV
NEXT »