HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι προϋποθέσεις για να παραδοθούν "Ολυμπία" και "Ιoνία Οδός" τον Μάρτιο του 2017

Η περίοδος μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του έτους θα φέρει μία χρονική σειρά γεγονότων η οποία θα κρίνει τελικά αν τα έργα στους αυτ...

Η περίοδος μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του έτους θα φέρει μία χρονική σειρά γεγονότων η οποία θα κρίνει τελικά αν τα έργα στους αυτοκινητόδρομους παραδοθούν τον Μάρτιο του 2017 όπως τουλάχιστον θα ήθελε το Υπουργείο. 
Ο μεγάλος κριτής σε αυτό θα είναι τα ποσοστά προόδου που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες κατασκευής μήνα-μήνα μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του 2016. Μέχρι τότε τα σημερινά ποσοστά του 70-75% θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 90% για να μπορέσει με τεχνοκρατικούς όρους να θεωρηθεί ότι οι αυτοκινητόδρομοι είναι τελικά ώριμοι κατασκευαστικά για να μπορέσουν να παραδοθούν. Αυτό το κρίσιμο 8μηνο θα μας δώσει σημαντικά στοιχεία για την ολοκλήρωση των έργων. Θα πρέπει σε 8 μήνες να υπάρξει μία πρόοδος τουλάχιστον 16-17% σωρευτικά για να ξεπεραστεί το 90% της συνολικής προόδου. Αν το νούμερο αυτό σας φαίνεται μικρό και εφικτό θα πρέπει να πούμε ότι διαιρώντας τον αριθμό με τους μήνες φτάνουμε κατά μέσο όρο σε ένα ποσοστό προόδου 2-2,2%. 
Αν εξακολουθεί να σας φαίνεται εύκολος στόχος θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα τελευταία 2 χρόνια η μέση μηνιαία πρόοδος είναι μάξιμουμ 1,5%. Αυτό το 0,5% σε έργα τέτοιας κλίμακας είναι πολύ μεγάλο και όσο μεγαλύτερος είναι ο στόχος και πάνω από το 2% τόσο πιο δύσκολο θα είναι τελικά οι δρόμοι να παραδοθούν τον Μάρτιο του 2017. Επίσης κρίσιμος παράγοντας είναι οι υπόλοιπες εκταμιεύσεις που πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο Υποδομών και που αφορούν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. 
Εδώ η ροή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσει να είναι συνεχής, όμως από τις αρχές του 2016, δεν βλέπουμε συχνές πληρωμές. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: ή οι πληρωμές από το Δημόσιο είναι πλέον λίγες καθώς έχει καλυφθεί το μεγάλο ποσοστό από το ΕΣΠΑ ή η πρόοδος που επιτελείται δεν είναι τέτοια που να υπάρχουν εκκρεμείς πιστοποιήσεις προς πληρωμή. Το πρώτο σενάριο είναι το καλό που ενισχύει τις πιθανότητες τα έργα να παραδοθούν τον Μάρτιο του 2017. Το δεύτερο σενάριο είναι το κακό που σημαίνει ότι το σήριαλ με την ολοκλήρωση των κατασκευών στους αυτοκινητόδρομους έχει ακόμα μερικές συνέχειες. Αναφορικά με τα 5 έργα, το ένα, ο Μορέας θα ολοκληρωθεί τμηματικά μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα σταματήσει να μας απασχολεί. 
Ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχοντας φτάσει το 95% θα καταφέρει θεωρητικά και αυτός μέχρι τον επόμενο Μάρτιο να ολοκληρωθεί. Από εκεί και έπειτα ο Ε65, δεν έχει προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις αλλά μέχρι σήμερα είναι ο αυτοκινητόδρομος αίνιγμα όσον αφορά την παράδοση του σε λειτουργία. 
Η Ιόνια Οδός είναι στο 75% και όπως φαίνεται έχει ακόμα προβλήματα με κάποιες απαλλοτριώσεις που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν μικροκαθυστερήσεις. Μέχρι τον επόμενο Μάρτιο αναμένεται να λειτουργήσει όλος ο δρόμος από εκτός από τα πρώτα χιλιόμετρα που περιλαμβάνουν και τη σήραγγα Κλόκοβας. Τέλος, η Ολυμπίας Οδός στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα, θα παραδοθεί σε όλο της το μήκος με κάποια ζιγκ-ζαγκ ενώ και εδώ έχουμε θέματα με απαλλοτριώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν θέματα. 
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.