BREAKING NEWS
latest

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Προς τέταρτο Μνημόνιο;

Επιβεβαιώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στο χθεσινό Eurogroup πως η αξιολόγηση και η όποια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους περνούν πρώτα από την έγκριση «προληπτικών μέτρων», αξίας 3,5 δις. Έτσι η αισιοδοξία και τα ευχολόγια για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος περνά από το τούνελ των «έξτρα» μεταρρυθμίσεων
Τα μέτρα αυτά, τα λεγόμενα μέτρα έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει όχι μόνο να συμφωνηθούν μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των ελληνικών αρχών, αλλά και να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, και μάλιστα θα αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού που θα ενεργοποιείται αυτόματα, σε περίπτωση που δεν θα επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι...
Αυτό ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup στο Άμστερνταμ.
Ντάισελμπλουμ: "«Η Ελλάδα συμφώνησε να εργαστεί για τα προληπτικά μέτρα"
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι εξετάστηκε η πορεία των συζητήσεων για την Ελλάδα καθώς και τα επόμενα βήματα, ενώ είπε πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για ασφαλιστικό, φόρο εισοδήματος, «κόκκινα» δάνεια και αποκρατικοποιήσεις (σ.σ. το πρώτο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ).
«Αυτή η συζήτηση δεν επηρεάζει την επιθυμία μας στο να παρθούν προληπτικά μέτρα. Επηρεάζει μόνο το ερώτημα για το αν θα χρειαστούμε τα προληπτικά μέτρα», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας την απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ για τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat.
«Έτσι, αν τα νούμερα είναι θετικά, ακόμα και πιο αισιόδοξα από ότι κι εμείς περιμέναμε, τότε οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πακέτο προληπτικών μέτρων, είναι πολύ μικρότερες», σχολίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Τα νούμερα της Eurostat 
Αν τα νούμερα της Eurostat είναι ακριβή θα επηρεαστούν οι υπολογισμοί μας, είπε από το βήμα της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκαρντ, κάνοντας αναφορά στο 2013, όταν η ίδια η Eurostat είχε διορθώσει προς το αρνητικότερο, τα τότε οικονομικά της αποτελέσματα.
Για το "κούρεμα"
Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους, είπε η Κριστίνα Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.
Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε, είναι η αναδόμηση του χρέους με διάφορους μηχανισμούς.
Κλάους Ρέγκλινγκ: " έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα".
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ κατα τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup ανέφερε ότι:
«Έχουν περάσει 4 μήνες από την τελευταία εκταμίευση για την Ελλάδα. Για το ελληνικό χρέος εξετάζονται λύσεις όπως η παράταση της ωρίμανσης. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης εκτάκτων/προληπτικών μέτρων. Ο ESM συμφωνεί με τις προβλέψεις της Κομισιόν, αλλά σε ορίζοντα 2 ετών χρειάζονται προληπτικά μέτρα».
Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα.
Η νέα δέσμη μέτρων
Η νέα δέσμη μέτρων που είναι πλέον γνωστά περιλαμβάνουν την αύξηση του ΦΠΑ από το 23 στο 24% η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016 έως 31 Μαΐου 2019.
Επιπλέον, ασφυκτικές είναι οι πιέσεις κυρίως εκ μέρους του ΔΝΤ για το όριο του αφορολόγητου. Η μεν ελληνική πλευρά ζητά να ανέρχεται στα 9.091 ευρώ, ποσόν το οποίο κρίνεται ήδη ιδιαίτερα χαμηλό, το δε Ταμείο απορρίπτει την πρόταση αυτή, ζητώντας όριο στα 8.182 ευρώ.
Έντονος προβληματισμός εκφράζεται και για άλλα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι, όπως το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, με τους θεσμούς να ζητούν την ιδιωτικοποίηση 27 φορέων, μεταξύ άλλων της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΕΥΔΑΠ.
Συμφωνία και... γρήγορα στη Βουλή
Πρόθεση και επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα η συμφωνία και να μην παραταθεί η διαπραγμάτευση ώστε το νέο πακέτο μέτρων να έλθει στην Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα και να προλάβει το μέτωπο των αντιδράσεων τόσο εντός της Κυβέρνησης όσο και των κοινωνικών φορέων που όσο περνά ο καιρός τόσο θα μεγαλώνει.
Για μηχανισμό εξισορρόπησης αποκλίσεων μιλά η Κυβέρνηση
Η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.
Οι ίδιες πηγές παραθέτουν τις ακριβείς δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και επισημαίνουν και όσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, για να υπογραμμίσουν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με ακρίβεια που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν, ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία ο οποίος, αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο κ. Ντάισελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.
Υπό το πρίσμα αυτής της προσέγγισης, επισημαίνουν, πρέπει να διαβαστεί η δήλωση του κ. Νταϊσελμπλουμ, ο οποίος είπε: «Μετά από αυτά, ας έρθουμε πρώτα στην Ελλάδα στην οποία ήταν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Συζητήσαμε την κατάσταση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Η συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών ήταν πολύ δυνατή και παραγωγική - οι θεσμοί θα πουν περισσότερα όσον αφορά αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος σχετικά με τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοιχτά - βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία - όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, η δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Σε ορισμένα θέματα πρέπει να γίνει περαιτέρω εργασία για να κλείσουν, αλλά είμαστε πολύ κοντά. Σήμερα, εξετάσαμε και αποσαφηνίσαμε τους τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά. Θίξαμε επίσης το ζήτημα της αβεβαιότητας των προβλέψεων και της εμπιστοσύνης που μπορούμε να έχουμε στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πακέτο επιπλέον έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο εάν κριθεί αναγκαίο για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. Ο μηχανισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος, να θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, να είναι αυτόματος και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες που θα πυροδοτήσουν αυτά τα έκτακτα μέτρα. Αυτό χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, ο σχεδιασμός του, πώς θα λειτουργήσει, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα ενεργοποιηθούν. Είμαι δε, χαρούμενος να σας ανακοινώσω ότι με τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού να εργαστεί επ' αυτού εποικοδομητικά και το ταχύτερο δυνατό, οι θεσμοί έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν το ταχύτερο δυνατό τις επόμενες μέρες για αυτό το μηχανισμό έκτακτων μέτρων».
«Είναι προφανές ότι μιλάει για λύση στην οποία συναινεί και ο υπουργός Οικονομικών. Επομένως δεν αφορά την νομοθέτηση μέτρων», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο και με τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup, απαντήσεις στις οποίες επεφύλασσε αναφορά και στο ελληνικό νομικό σύστημα.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ των προτέρων όλα τα μέτρα του προληπτικού πακέτου, καθώς και εάν η απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη εκταμίευση, ο Πρόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές ότι το προληπτικό πακέτο μέτρων είναι ζήτημα αξιοπιστίας. «Για να είναι αξιόπιστα τα μέτρα θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί. Το πώς αυτό θα σχεδιαστεί, αν δηλαδή θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα ένα προς ένα, είναι ακόμα υπό συζήτηση. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους που να είναι εφικτοί και εφαρμόσιμοι στο ελληνικό νομικό σύστημα, αλλά χρειάζεται να είναι και αξιόπιστοι και αυτό θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Αναφορικά δε με το χρέος και την εκταμίευση ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Η εκταμίευση εξαρτάται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως απαιτείται συμφωνία στο αρχικό και στο προληπτικό πακέτο μέτρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην επόμενη εκταμίευση. Θεωρώ, όμως, ότι για να υπάρξει συμφωνία στα προληπτικά μέτρα, χρειάζεται σαφήνεια και στο θέμα του χρέους και υπάρχει ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος που είναι αναγκαία η σαφήνεια στο χρέος και αυτός είναι ότι χρειαζόμαστε την πλήρη δέσμευση του ΔΝΤ και γνωρίζετε καλά τη θέση του πάνω σε αυτό το ζήτημα».
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν και τη δήλωση Ντάισελμπλουμ μετά το Ecofin για την οποία τονίζουν ότι είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος αφού δηλώνει:«[…] Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές - [διότι] στον ελληνικό Τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο - αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει!
Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται - και ούτε καν επιθυμούμε - να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά».
«Αυτό δείχνει πού θα κινηθεί η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Νίκος Κυριαζής
« PREV
NEXT »