HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σάββατο του Λαζάρου

γράφει ο Δημήτριος Σταθακόπουλος Σάββατο του Λαζάρου (εισερχόμαστε στο κλίμα της Μ.Εβδομάδας με κορύφωση της Ανάσταση και την Κυριακή ...

γράφει ο Δημήτριος Σταθακόπουλος
Σάββατο του Λαζάρου (εισερχόμαστε στο κλίμα της Μ.Εβδομάδας με κορύφωση της Ανάσταση και την Κυριακή της Αγάπης ή Λαμπρής).
Τ' όνομα Λάζαρος προέρχεται από το Εβραϊκό אלעזר, El'āzār (Ελεάζαρ) που σημαίνει "ο Θεός έχει βοηθήσει». Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια ο Λάζαρος, (επονομαζόμενος Δίκαιος και Τετραήμερος) , ήταν αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας ( της γυναίκας που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού λίγες ημέρες πριν από τη σταύρωση και στη συνέχεια τα σπόγγισε με τα μαλλιά της), με τις οποίες ζούσε στη Βηθανία, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Στο σπίτι τους είχε φιλοξενηθεί επανειλημμένα ο Χριστός, όταν περνούσε από την περιοχή, με κατεύθυνση προς την Ιερουσαλήμ. Πέθανε στα 30άντα του ξαφνικά από ασθένεια. 4 ημέρες μετά, τον ανέστησε ο Ιησούς (γι'αυτό λέγεται και Τετραήμερος: Ιωάννου ια' 1-44) . Έκτοτε δεν ξαναγέλασε ποτέ (εξ αιτίας των όσων είδε στον Άδη). Σύμφωνα με την παράδοση πήγε στην Κύπρο, όπου έζησε άλλα 30 χρόνια στην περιοχή Αλυκή της Λάρνακας (σημερινή ονομασία του Ευαγγελικού Κιτίου). ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους φίλους μας Λάζαρους και Λαζαρίνες !
-Ιησούς: Από το Βιβλικό Εβραϊκό יְהוֹשֻׁעַ Yehoshua, που σημαίνει λυτρώνω/ διασώζω,
-Σάββατο: από το Εβραϊκό שבת (shabat) που σημαίνει αναπαύσις./αναπαύομαι.
-Λάζαρος από το Εβραϊκό אלעזר, El'āzār ( Ελεάζαρ ) που σημαίνει "ο Θεός έχει βοηθήσει».
Δημήτρης Σταθακόπουλος

Δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής - μουσικολόγου Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.