Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΣΤΡΙΑ: «Ευαγγελισμός» Απαγγέλλει ο ο αλησμόνητος Π. Γ. ΠΑΝΤΟΥΛΙΑΣ (video)

AΠΟ ΤΗ  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ   ΚΑΣΤΡΙΩΝ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ   γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς Θυμόταν το μνημειώδες ποίημα που είχε πει  πριν 85 χρόνια, για τ...

AΠΟ ΤΗ  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ   ΚΑΣΤΡΙΩΝ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ  
γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς
Θυμόταν το μνημειώδες ποίημα που είχε πει  πριν 85 χρόνια, για την ΕΘΝΙΚΗ  ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1821! Συναρπαστική  απαγγελία  του ωραίου και μνημειώδους ποιήματος «Ευαγγελισμός» -  Αχιλ. Παράσχου και  ερμηνεία του υπέροχου δημοτικού τραγουδιού «Σαν πας πουλί μου στο Μοριά, σαν πας στην Άγια Λαύρα.…..»,  που μας άφησε πολύτιμη κληρονομιά το 1994 (λίγο πριν φύγει από τη ζωή) ο αλησμόνητος Καστριώτης  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  Γ. ΠΑΝΤΟΥΛΙΑΣ !!   
Με όση δύναμη ψυχής, λεβεντιά  και περηφάνια διέθετε και με φωνή τρεμάμενη από συγκίνηση  μας διηγήθηκε τα εξής:   
«Μου φόρεσε η μάννα μου τη φουστανέλα και ο δάσκαλος μου έδωσε τη σημαία και μαζί με τα παιδιά πήγαμε στην εκκλησία. Κι εκεί ο δάσκαλος είπε πως έγινε η επανάσταση του 1821 και όλα…  Κι  εμένα μ’ ανέβασε στο δεσποτικό και είπα το ποίημα.  Πήγαινα στην Τετάρτη του Δημοτικού όταν το είπα»: «25 Μαρτίου 1821 - Άνοιξης είναι, λιώσανε  εις τα βουνά τα χιόνια κι ελιώσανε  τα σκοτεινά τα τετρακόσια χρόνια…….. Χίλια καντήλια ανάβουνε στη Λαύρα την Αγία και σ’ ένα λειτουργούν βωμό, Θεός και ελευθερία……..»!!! 
Η συνέχεια  του υπέροχου ηχητικού ντοκουμέντου στο βίντεο του φίλου Αλέξ. Παπαηλιού, σκηνοθέτη!!  Με βαθύτατο σεβασμό  στη μνήμη του αγαπημένου  θείου Παναγιώτη! 



O Γεώργιος Β. Γκλαβάς
Καστριά Καλαβρύτων




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.