HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αθ. Νταβλούρος: Γιατί δίνουμε μάχη για τη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

άρθρο του Θανάση Νταβλούρου Αυτοί που μας λένε σήμερα ότι ως κυβέρνηση διαπραγματεύτηκαν σκληρά με τους εταίρους – δανειστές, για να φ...

άρθρο του Θανάση Νταβλούρου
Αυτοί που μας λένε σήμερα ότι ως κυβέρνηση διαπραγματεύτηκαν σκληρά με τους εταίρους – δανειστές, για να φορτώσουν στον ελληνικό λαό ένα τρίτο και επαχθές μνημόνιο, (που υποτίθεται ότι θα καταργούσαν τα μνημόνια) θα πρέπει να απολογηθούν για ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα.  
Μέτρα έντονου υφεσιακού χαρακτήρα που θα μπορούσαν προφανώς να είχαν αποφευχθεί, εάν δεν υπήρχε η αφόρητη πίεση χρόνου για το κλείσιμο της συμφωνίας.
Ένα από αυτά αφορά και την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που αντίκειται σε κοινοτική οδηγία και είναι βαθύτατα υφεσιακό, αν και εκ πρώτης όψεως δεν φαντάζει ως τέτοιο.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα αυξήσει κατακόρυφα τα δίδακτρα (έως και 2000 ευρώ, ετησίως), γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία πολλών ιδιωτικών σχολικών μονάδων.
Δεν είναι αβάσιμη η εκτίμηση ότι αρκετά (μικρής κυρίως εμβέλειας) ιδιωτικά σχολεία θα κλείσουν, ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι πολλοί εκπαιδευτικοί που λειτουργούν σ’ αυτά είτε θα απολυθούν είτε θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται αισθητά.
Παράλληλα, όμως, σημαντικές επιπτώσεις και ανακατατάξεις αναμένεται να υπάρξουν και στο μαθητικό δυναμικό.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, το περασμένο εκπαιδευτικό έτος φοιτούσαν στα ιδιωτικά σχολεία περί τις 85.000 μαθητές και μαθήτριες, αριθμός που εκτιμάται ότι θα πέσει δραματικά.
Πρόβλεψη που εδράζεται στη βεβαιότητα ότι η αλματώδης άνοδος των διδάκτρων θα αναγκάσει πολλές οικογένειες, που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν πλέον στην αύξηση τους, να μεταγράψουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία, τα οποία ενδέχεται να υποχρεωθούν να απορροφήσουν έως και το 1/5 των μαθητών που μέχρι και πέρυσι φοιτούσαν σε ιδιωτικά σχολεία!
Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η δημόσια εκπαίδευση θα κληθεί να καλύψει τις απώλειες, σε μαθητικό δυναμικό, της ιδιωτικής.
Και η κάλυψη αυτή θα συνεπάγεται για το Δημόσιο περισσότερους εκπαιδευτικούς, περισσότερα βιβλία, αξιοποίηση μεγαλύτερου μέρους σχολικών υποδομών.
Τουτέστιν, θα σημάνει ένα μεγάλο κόστος, μη ευκαταφρόνητο, και μάλιστα σε μια περίοδο που τα κενά σε εκπαιδευτικούς, στα δημόσια σχολεία, ανέρχονται ήδη σε αρκετές χιλιάδες.   
Επομένως, και από την άποψη αυτή, το κράτος θα χάσει πολύ περισσότερα από τα κέρδη που θα αποκομίσει με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν αποδέχθηκε το «πάγωμα» του μέτρου, αλλά συναίνεσε και στην επιβολή του, μέσα από τη στρεβλή θεώρηση του ότι στα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν τα παιδιά των… κατεχόντων, όντας βυθισμένος στην ιδεοληψία του που βλέπει εχθρικά καθετί που είναι ιδιωτικό.
Η Νέα Δημοκρατία είναι κάθετα αντίθετη στο επαχθές αυτό μέτρο και δίνει μάχη για την άρση του. Ήδη ευρωβουλευτές της έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο πρόεδρος μας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έχει εκφράσει την πρόθεση του να συναντηθεί ακόμη και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ για να του θέσει (και) το συγκεκριμένο θέμα.
Διότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι, εκτός από αντίθετη στο κοινοτικό δίκαιο, και βαθύτατα άδικη και αντικοινωνική.
Γι’ αυτό και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μην εφαρμοστεί και μετά τις εκλογές, καθώς δόθηκε,μετά τις αντιδράσεις, προσωρινή λύση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.