Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Εθνο-φυλετισμός» και «εθνο-μηδενισμός» απέναντι στην οικουμενικότητα και στην τοπικότητα

«Εθνο-φυλετισμός» και «εθνο-μηδενισμός» απέναντι στην οικουμενικότητα και στην τοπικότητα Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα* «... Ούτε ...

«Εθνο-φυλετισμός» και «εθνο-μηδενισμός» απέναντι στην οικουμενικότητα και στην τοπικότητα

Του Παναγιώτη Α. Μπούρδαλα*

«...Ούτε βήμα πίσω από την δημοκρατική αρχή ότι δεν απαιτείται εθνική συνείδηση για την απόκτηση ιθαγένειας, αλλά απλή απόδειξη των δεσμών με την ελληνική κοινωνία...»
«Κύριος διασκεδάζει βουλάς εθνών, αθετεί δε λογισμούς λαών και αθετεί βουλάς αρχόντων, η δε βουλή του Κυρίου εις τον αιώνα μένει, λογισμοί της καρδίας αυτού εις γενεάν και γενεάν».
Ψαλμ. 32, στίχ. 10-11
Ανάμεσα στα πολλά που έχει ανοίξει η πολυποίκιλη κρίση του καπιταλισμού, της ευρωπαϊκής ιδέας και της πολιτικής-οικονομικής-δημοσιογραφικής-ακαδημαϊκής-συνδικαλιστικής-πνευματικής ηγεσίας της χώρας μας, είναι και τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση εθνών και λαών, αλλά και από πλευρά (ορθόδοξα) χριστιανική τη σχέση εθνών-λαών και έθνους-γένους χριστιανών.
Από τη βιβλική/χριστιανική πλευρά η τοπικότητα των πιστών εκφράζεται μέσα στην οικουμενικότητα. Έτσι ο εθνοφυλετισμός καταδικάστηκε κυρίως στην 1η αποστολική σύνοδο παρά την διαφορετική αρχική προσέγγιση Παύλου και Πέτρου. Ξανακαταδικάστηκε σχετικά πρόσφατα από τη Μεγάλη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 18721.
Η τοπικότητα και ο σχετικός πατριωτισμός που αναπτύσσεται ομαλά απέναντι στις διάφορες μορφές «ιμπεριαλισμού» των διεθνών ισχυρών ελίτ διαχρονικά πολλές φορές εκπίπτει σε ένα (νοσηρό) εθνικισμό έναντι της «εθνικής ανεξαρτησίας» και σε ένα ιδεολογικό ανιστόρητο εθνοφυλετισμό έναντι του δι-εθνισμού. Κάποιες φορές ο δι-εθνισμός εκπίπτει λόγω ιδιοτελών συμφερόντων σε (νοσηρό) κοσμοπολιτισμό από τους οπαδούς του σύγχρονου καπιταλισμού ή σε ανιστόρητο εθνο-μηδενισμό από επαναστατικές ομάδες ή σέχτες.
******
Όταν ο «υποβολέας», φίλος και συναγωνιστής σε πολλά, σύνεδρος στο 17ο συνέδριο της ΟΛΜΕ -μετά και τη δική μου υπερψήφιση του παρακάτου ψηφίσματος για την «ιθαγένεια»2 των μικρών μεταναστών- μου ψυθίρισε στο αυτί ότι «δεν θα με ψηφίσει» για το ΔΣ της ΟΛΜΕ και κατά κάποιο τρόπο μάλλον εξεπλάγη ή ίσως «ιεροεξεταστικά» (;) με επιτίμησε, απάντησα πρόχειρα και συνθηματικά, αλλά όχι ακέραια και με πληρρότητα.
******
α) Η άποψη για «ιθαγενική» ασφυξία στα παιδιά των μεταναστών κατά τη γνώμη μου ρέπει ή είναι μέσα στο ιδεολογικό πεδίο του εθνοφυλετισμού και της φυλετικής καθαρότητας. Πολιτικά η άποψη αυτή είναι εθνικιστική και οργανωτικά αναδεικνύει το οπλοστάσιο της Χ.Α.
β) Ιστορικά σε περιόδους υπογεννητικότητας, πολιτισμικής εξατομίκευσης και κοινωνικής ανισοροπίας τα μεταναστευτικά ρεύματα σε χώρες και εδάφη «σύνορα» -όπως οι μεσογειακές- δέχονται τσουνάμια μεταναστών ή προσφύγων. Στα χρόνια μας αυτά τα ρεύματα αυξάνονται λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων στη Βόρεια Αφρική, στην καθ’ ημάς Ανατολή και στις πρώην σοβιετικές χώρες. Παρότι οι χώρες αυτές «κυκλώνουν» τα Βαλκάνια, η απάντηση δεν είναι «πνίχτε τους».
γ) Πολιτισμικά η προσπάθεια ώσμωσης και πολιτισμικής γόνιμης σύγκρουσης-σύνθεσης είναι το κυρίαρχο κατά τη γνώμη μου στο εσωτερικό κάθε χώρας, ώστε η συμμετοχή και η όποια ενσωμάτωση να πάρει ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Μαζί με επί πλέον πολιτικές σύγκρουσης με τα διεθνή κέντρα που σπρώχνουν στην ασφυξία διαμοίρασης των μεταναστών, δημιουργούν νέα τσουνάμια μετανάστευσης. Η λογική «χειροφιλήματος» των κέντρων (π.χ. αποδοχή της Ε.Ε. και Ο.Ν.Ε.) δεν έχει άλλη διέξοδο από τον εθνοφυλετισμό και την «ιθαγενική» ασφυξία...
δ) Θεολογικά για τους πιστούς χριστιανούς (όπως προσπαθεί να γίνει και ο υποφαινόμενος) είναι αδιανόητος ο εθνικισμός, εθνοφυλετισμός και η «ασφυξία» γιατί αποτελεί την πιο χυδαία μορφή «αρειανισμού»...
Αντίθετα ο εθνομηδενισμός είναι μια νόθευση της οικουμενικότητας και τοπικότητας, του συλλογικού κοσμοπολιτισμού, του πολιτικού δι-εθνισμού και αποτελεί ένα θεολογικό «νεστοριανισμό» στη Ζωή της (ζώσας) εκκλησίας, αφού αρνείται το ζώον σώμα κάθε έθνους στο συγκυριακό όνομα του «υπαρκτού» λαού.
*****
Είναι αυτονόητα επομένως τρία πράγματα που αφορούν τον υποφαινόμενο: ι) Ότι χάρηκα για τα ψηφίσματα στην ΔΟΕ και στην ΟΛΜΕ, αφού τα παιδιά αυτά είναι ΚΑΙ μαθητές μας, ιι) Για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και από τον «ανεπίδεκτο οργάνωσης» Κώστα Ζουράρη, παλιού μέλους του ΚΚΕ εσ., πρώην συνεργάτη του Άρδιν και νυν βουλευτή των ΑΝΕΛ και ιιι) γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να βρίσκεται και το δικό μου χέρι ανάμεσα στα «300» που στήριξαν το εν λόγω ψήφισμα, που είναι ένα ακόμη στοίχημα για να προχωρήσει η χώρα μας σε ανεκτά όρια ανθρωπιάς...
Παραπομπές
* Ο Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας είναι καθηγητής φυσικός, πτ. θεολογίας και ήταν σύνεδρος με τις παρεμβάσεις Δ.Ε. και στο 17ο συνέδριο της ΟΛΜΕ.
1. «...Του όρου της Συνόδου αυτής προηγείται ευρεία έκθεση που μας διαφωτίζει γύρω από την ετεροδιδασκαλία του φυλετισμού. Η Έκθεση της Επιτροπής χωρίζεται σε τρία βασικά τμήματα. Το πρώτο αναφέρεται στο γεγονός ότι οι αποσκιρτήσαντες Βούλγαροι από την εξάρτηση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως «αρχικήν ιδέαν έχουσι την αρχήν του φυλετισμού». Στο δεύτερο τμήμα αναπτύσσεται η άποψη ότι η αρχή του φυλετισμού αντιβαίνει στην διδασκαλία του Ευαγγελίου και είναι εντελώς άγνωστη στην Εκκλησία του Χριστού, ανατρέπει δε το ιερό της πολίτευμα. Και στο τρίτο τμήμα γίνεται λόγος για τις αντικανονικές ενέργειες που έγιναν από αυτούς που αποσκίρτησαν από την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως...», http://oodegr.co/oode/biblia/ethnik1/A4.htm
2. Σημείωση: Το ψήφισμα δεν το ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων της ΔΑΚΕ και ελάχιστοι μεμονωμένοι δημοκρατικοί σύνεδροι που αναφέρονται στην «πατριωτική» πτέρυγα (π.χ. Άρδιν). Αντίθετα υπερψηφίστηκε από ΠΑΜΕ, Παρεμβάσεις, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ, Αγων. Κινήσεις, Ανεξάρτητους κλπ.
*******
ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
[Ψήφισμα του 17ου συνέδριου της ΟΛΜΕ 2-7-2015
και της Aπόφαση 84ης Γενικής Συνέλευσης ΔΟΕ 23-06-2015]
«Το δικαίωμα στην ιθαγένεια είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους όσους γεννιούνται ή ήρθαν και ζουν, κατοικούν, εργάζονται και σπουδάζουν στην εδαφική επικράτεια της Ελλάδας. Δεν μπορεί να κουτσουρεύεται για να προσαρμοστεί στα κριτήρια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο πραξικοπηματικά στράφηκε κατά του νόμου 3838/10 και κατάργησε το δικαίωμα στην ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών.
Ούτε βήμα πίσω από την δημοκρατική αρχή ότι δεν απαιτείται εθνική συνείδηση για την απόκτηση ιθαγένειας, αλλά απλή απόδειξη των δεσμών με την ελληνική κοινωνία. Θεωρούμε λοιπόν λάθος την απαίτηση της νομιμότητας των γονέων και την εξάρτηση της απόδοσης ιθαγένεια με την επιτυχία στην φοίτηση στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Αυτά τα κριτήρια απόκτησης της ιθαγένειας δημιουργούν μια νέα γενιά αποκλεισμένων παιδιών.
 Γιατί άραγε τα παιδιά να  κουβαλάνε κληρονομικά τον στιγματισμό του «παράτυπου» («λαθρομετανάστη») που επέβαλαν ρατσιστικοί νόμοι αποκλεισμού; Γιατί άραγε, όταν οι γονείς απολύονται και εκπίπτουν της νομιμότητας να την πληρώνουν και τα παιδιά;
Έτσι χιλιάδες παιδιά μένουν ξανά αποκλεισμένα! Το σχολείο, εκτός από εξεταστικό σφαγείο που πετάει έξω χιλιάδες παιδιά, ιδιαίτερα από τα στρώματα των εργαζόμενων, τώρα θα αξιολογεί τη δυνατότητα πρόσβασης σε ελευθερίες και δικαιώματα των παιδιών, αποδίδοντας ή όχι ιθαγένεια με την βαθμολογία! Τα σχολεία θα έχουν παιδιά δύο κατηγοριών, έλληνες επιτυχόντες ή αποτυχόντες, με πλήρη δικαιώματα και μετανάστες με πλήρη δικαιώματα, μόνο για επιτυχόντες. Πρόκειται για συστηματοποίηση του αποκλεισμού.
Στα σχολεία μας, θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν ίσα δικαιώματα και όχι να διαχωρίζονται με βάση την εθνικότητά τους!
Διεκδικούμε μαζί με το ξήλωμα των μνημονίων της φτώχειας, να μπει τέλος στη ρατσιστική κληρονομιά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Να δοθεί νέα ευκαιρία για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, με απόδοση πλήρων δικαιωμάτων ψήφου και θρησκευτικής λατρείας, με χτίσιμο τζαμιών για τους μουσουλμάνους.
Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Να φύγει ο φράχτης του θανάτου στον Έβρο και η FRONTEX.
Άσυλο στους πρόσφυγες. Καμιά εφαρμογή των κανονισμών του Δουβλίνου-Σέγκεν.
Καμιά συμμετοχή στα νέα δολοφονικά σχέδια για βομβαρδισμό των σαπιοκάραβων των προσφύγων στη Λιβύη.
Διεκδικούμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα χωρίς αποκλεισμούς. Γι' αυτό, απαιτούμε να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο αναγνώρισης πλήρους δικαιώματος στην ιθαγένεια, χωρίς την εξάρτησή του από τη νομιμότητα των γονέων και την επιτυχή φοίτηση στην εκπαίδευση».
Πάτρα, 6-9-2014


Ο Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας (από Κέρτεζη Καλαβρύτων) ήταν τακτικός αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας (1/2011 έως 5?2014), απ” όπου παραιτήθηκε οικειοθελώς, για λόγους εναλλαγής και είναι αναπλ. αιρετο μέλος στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας. (www.tomtb.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.