HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

4 Δεκεμβρίου 1943 - Η Διαταγή εκτέλεσης των αιχμαλώτων

Οι Γερμανοί αιχμάλωτοι στο Καρνέσι καθ οδόν προς Μαζέικα (29.10.43) φώτο από το Αρχείο του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Καλαβρύτων Η χρονολογική σειρά...


Οι Γερμανοί αιχμάλωτοι στο Καρνέσι καθ οδόν προς Μαζέικα (29.10.43) φώτο από το Αρχείο του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Καλαβρύτων
Η χρονολογική σειρά των γεγονότων πριν και μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαυτωμα από τα Ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου (Ι.Α.Κ.).
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκεύαση απόδοσης του περιεχομένου της ιστορικής έρευνας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογραφίσεως ή άλλο, χωρίς γραπτή άδεια του Ι.Α.Κ. (Ν 2121/1993)

Σάββατο 4η Δεκεμβρίου 1943

Στα Καλάβρυτα στο σπίτι Μπαλαλά, υπογράφεται από το Αρχηγείο ΕΛΑΣ Πελοποννήσου (Αλέξανδρος-Μίχου-Αχιλλέας) η διαταγή της εκτέλεσης των γερμανών αιχμαλώτων της μάχης Ρωγών-Κερπινής (16-17/10/1943). Το κείμενο της διαταγής έχει ως εξής:1
Ε.Λ.Α.Σ.
ΙΙΙ Μεραρχία Πελ/νήσου Σ.Δ. 04.12.1943
Ι. Επιτελ. Γραφείον Προς το Φρουραρχείον Μαζέϊκων
Αριθ. Πρωτ. 11784
Εις εκτέλεσιν των υπό των Γερμανών εκτελεσθέντων αθώων πολιτών (εκτέλεση 118 αμάχων πατριωτών στο Μονοδένδρι Λακωνίας την 25 Νοεμβρίου 1943 από τη Βέρμαχτ)
Εντελλόμεθα
΄Οπως εκ του στρατοπέδου αιχμαλώτων (Μαζέϊκων) χορήσητε άπαντας τους Γερμανούς αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτας από τους τοιούτους των άλλων εθνικοτήτων και εκτελέσητε αυτούς. Φροντίσατε, ίνα μη γίνει αντιληπτή η ενέργειά σας αύτη αφ’ ενός μεν εκ μέρους των υπολοίπων κρατουμένων στρατιωτών εις τους οποίους πρέπει να μείνει η εντύπωσις, ότι οι υπό εκτέλεσιν πρόκειται να μεταφερθούν εις άλλο μέρος όσο και εκ μέρους των πολιτών. Αναφέρατε εκτέλεσιν παρούσης.
Ακριβές αντίγραφον Αλέξανδρος (Κασσάνδρας)
Το Α΄ Γραφείον Μίχου
Τ.Δ. Πότης (Μαντζουράνης) Αχιλλέας (Μπλάνας)
«Επιχείρηση Καλάβρυτα» («Unternehmen Kalavryta»)
 Γεγονότα 4ης Δεκεμβρίου 1943
➤Ο Αρχηγός του SOE 133 Συνταγματάρχης Stevens απορρίπτει αίτημα του Αρχηγείου ΕΛΑΣ Πελοποννήσου για εξοπλισμό του ΕΛΑΣ προς αντιμετώπιση των Γερμανών. (Συνάντηση αντιπροσωπείας ΕΛΑΣ – SOE 133 στα Μιχαλέϊκα Πατρών).

➤Ομάδα Wolfinger προωθείται προς Χαλανδρίτσα.

➤Πορεία Α.Α. 116 προς Βυτίνα. ΄Αφιξη στις 14.30. Διαμονή στο νοσοκομείο. Υπαγωγή στη Μάχιμη Ομάδα Gnass. Η έναρξη της επιχειρήσεως ορίσθηκε για τις 5.12.43. Ο 3/670 Λόχος Πυροβολικού μεταφέρθηκε με φορτηγά οχήματα στις 3 και 4.12.1943 στη Βυτίνα μέσω Τρίπολης. Στη Βυτίνα παρασκευάστηκε συσσίτιο, αφού η επιχείρηση επρόκειτο αρχικώς να διαρκέσει μόνο έξι ημέρες και δεν υπήρξε πρόβλεψη για επανεφοδιασμό, οπότε η ληφθείσα επιμελητεία επεκτάθηκε κατά 1/3, ώστε τις επόμενες ημέρες να προσφέρεται σκέτο ψωμί, ενώ δόθηκε μάλιστα άδεια να εξασφαλίζεται η υπόλοιπη διατροφή από την περιοχή. Στις 07.00 πραγματοποιήθηκε αναγνώριση μέχρι τη γραμμή Τροπαίων-Αλβάνιτσας. Η αναγνώριση έδειξε πως οι περιοχές εκατέρωθεν της οδού προς Τρόπαια, συμπεριλαμβανομένων και των Τροπαίων, είναι ελεύθερες από συμμορίες. Οι περιοχές διασχίζονται διαρκώς από μικρές ομάδες συμμοριτών. Η γέφυρα στον ποταμό Λάδωνα, 6 χλμ. βόρεια των Τροπαίων, έχει ανατιναχτεί. Απροσπέλαστη για οχήματα. Η γέφυρα 7 χλμ. νοτιοδυτικά των Τροπαίων είναι διαβατή. Η οδός Βυτίνας-Τροπαίων είναι προσβάσιμη για όλα τα οχήματα. Στις 13.00 ξεκίνησε η επιστροφή προς Βυτίνα. Στις 16.00 έδωσαν αναφορά οι ενισχυμενοι 11/737 και 13/737 Λόχοι Κυνηγών, καθώς και τα υπαχθέντα τμήματα Ορεινού Πυροβολικού και η Ομάδα Υγειονομικού. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα συμβάντα. Οι ακριβείς καταθέσεις του πληθυσμού έχουν επισυναφθεί στο παράρτημα.

(1) Βλ. Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου (Ι.Α.Κ.), αποκλειστική πηγή.

η ομάδα ΑΑ116 στη θέση Διάσελο κυνηγού με τον επικεφαλής Ίλαρχο Γκνας προς αναζήτηση των Γερμανών αιχμαλώτων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.