Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Χρονολόγιο ολοκαυτώματος - 20 Δεκεμβρίου 1943

Δευτέρα 20η Δεκεμβρίου 1943 Τελική αναφορά – Επιχείρηση «Καλάβρυτα» Η χρονολογική σειρά των γεγονότων πριν και μετά το Καλαβρυτινό Ο...

Δευτέρα 20η Δεκεμβρίου 1943
Τελική αναφορά – Επιχείρηση «Καλάβρυτα»

Η χρονολογική σειρά των γεγονότων πριν και μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαυτωμα από τα Ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου (Ι.Α.Κ.).
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκεύαση απόδοσης του περιεχομένου της ιστορικής έρευνας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογραφίσεως ή άλλο, χωρίς γραπτή άδεια του Ι.Α.Κ. (Ν 2121/1993)

Κατά την Επιχείρηση «Καλάβρυτα», στην Ορεινή Ομάδα Lange επαφή με τον εχθρό είχε μόνο ο 7ος Λόχος στις 4.12.43. Ο Λόχος ήταν επιφορτισμένος με την καταδρομική κατάληψη της Μονής Ομπλού. Οι συμμορίτες ήταν οπλισμένοι με ελαφρά πολυβόλα, πιστόλια και τυφέκια. Η έφοδος του Λόχου εξανάγκασε τον εχθρό σε άτακτη φυγή. Περισυνελέγησαν 5 πιστόλια, 10 τυφέκια, 80 ιταλικές χειροβομβίδες, 15 σακίδια, κουβέρτες και ιματισμός. Τα λάφυρα καταστράφηκαν, διότι δεν υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς τους. Φίλιες απώλειες: 1 ελαφρά τραυματίας. Εχθρικές απώλειες: 1 νεκρός, πιθανώς και ένας αριθμός τραυματιών. Η Μονή πυρπολήθηκε. Κατά την περαιτέρω εξέλιξη της επιχειρήσεως καμία επαφή με τον εχθρό. Οι συμμορίτες διασκορπίσθηκαν κατά τη φυγή τους σε μικρότερες ομάδες. Λόγω των αντιποίνων που διατάχθησαν ο οικισμός Λαπαναγοί πυρπολήθηκε. Ο άμαχος πληθυσμός διέφυγε. Βρέθηκαν πολεμοφόδια σε ικανές ποσότητες. Τυφεκίσθηκαν πέντε συλληφθέντες άνδρες (΄Ελληνες). Επιπλέον, πυρπολήθηκαν στις περιοχές όλα τα οικήματα στα οποία ανευρέθησαν πολεμοφόδια. Ο άμαχος πληθυσμός επέδειξε μια δουλοπρεπή και υπερβολικά φιλική στάση. Αυτή οφείλεται, τις περισσότερες φορές, πιθανότατα στο φόβο των αναμενόμενων μέτρων.
von Karl Le Suire

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.