HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ: Εκτίμηση Κατάστασης

Η χρονολογική σειρά των γεγονότων πριν και μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαυτωμα από τα Ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου (...



Η χρονολογική σειρά των γεγονότων πριν και μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαυτωμα από τα Ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου (Ι.Α.Κ.).
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκεύαση απόδοσης του περιεχομένου της ιστορικής έρευνας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογραφίσεως ή άλλο, χωρίς γραπτή άδεια του Ι.Α.Κ. (Ν 2121/1993)

Παρασκευή 26η Νοεμβρίου 1943

Παράρτημα στο Υπ’ Αριθ. 96/43
Απόρρητο Διοικήσεως της 1.12.43
117 Μεραρχία Κυνηγών
Τμήμα Ic, Υπ’ Αριθ. 904/43 Απόρρητο 26 Νοεμβρίου 1943

Κατάσταση συμμοριών στην περιοχή Πατρών-Αιγίου-Καλαβρύτων-
Λεβιδίου-Βυτίνας-Σουλίου-Πατρών

Οι εμφανιζόμενες σε αυτό το χώρο συμμορίες τελούν υπό τη διοίκηση του Συνταγματάρχη Μίχου. Υπαρχηγός τους είναι ο Συνταγματάρχης Ανδρικόπουλος. Επιπλέον υπάρχουν στο επιτελείο του Μίχου και αρκετοί ΄Αγγλοι αξιωματικοί. Τα κέντρα των συμμοριών είναι τα Καλάβρυτα, τα Μαζέικα, η Μοίρα και ο Κούμαρης. Το αρχηγείο του Μίχου πρέπει, σύμφωνα με αξιόπιστη αναφορά, να βρίσκεται στη Βυσωκά (4 χλμ. ΔΒΔ των Καλαβρύτων). ΄Ενα ακόμη αρχηγείο πρέπει να βρίσκεται στη Μονή Ομπλού (9 χλμ. νότια των Πατρών). Οι κατά τόπους συμμορίες φθάνουν, κατ’ ανώτατο όριο, μια δύναμη περίπου 300 ανδρών (Καλάβρυτα, Μοίρα, Κούμαρης), ενώ εν γένει εμφανίζονται συμμορίες με μόνο 60-100 άνδρες. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι συμμορίες αυτές συντηρούν τις δυνάμεις τους κυρίως από τις αναγκαστικές επιστρατεύσεις μεταξύ του πληθυσμού της υπαίθρου και συνεπώς έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιμελητείας. Εκτός αυτού μεγαλύτερες συμμοριτικές ομάδες θα αντιμετώπιζαν δυσχέρειες στις μετακινήσεις τους (οι συμμορίες δεν παραμένουν ποτέ σε μια περιοχή περισσότερο από λίγες ημέρες). Συμμορίες με σταθερή έδρα υπάρχουν πιθανότατα ελάχιστες, ίσως στα Καλάβρυτα και στη Μοίρα. Οπλισμός: Εν μέρει πολύ καλός (βαρέα πολυβόλα, ελαφρά πολυβόλα και αυτόματα πιστόλια), εν μέρει όμως (είναι οπλισμένοι) μόνο με τυφέκια και χειροβομβίδες. Βαρέα όπλα πεζικού δεν υφίστανται, με εξαίρεση λίγους εκτοξευτές βομβίδων διαφόρου διαμετρήματος. Τρόπος ανεφοδιασμού: ΄Οπλα, πυρομαχικά και είδη εξαρτύσεως ρίπτονται περιστασιακά από αεροπλάνα. Ωστόσο το τελευταίο διάστμα φαίνεται πως οι ρίψεις ανεφοδιασμού είναι πολύ σπάνια επιτυχείς. Ιματισμός: Ως επί το πλείστον πολιτικός ιματισμός, ανάμικτος με μεμονωμένα τεμάχια στολών ελληνικής και ιταλικής προέλευσης. Υπόδηση εξαιρετικά ανεπαρκής.
Von Le Suire






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.