Navigation

16 -17 Οκτωβρίου 1943 - Η Μάχη Ρογών - Κερπινής (Αρχείο Ι.Α.Κ)

Οι Γερμανοί αιχμάλωτοι της μάχης Ρογών-Κερπινής καθ οδόν προς Μαζέικα (29.10.43) φώτο από το Αρχείο του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Καλαβρύτων

Στις 16-17 Οκτωβρίου 1943, κοντά στην Κερπινή των Καλαβρύτων, έλαβε χώρα μια μάχη μεταξύ ενός τάγματος Γερμανών και μιας ομάδας ανταρτών. Κατά τη διάρκεια της μάχης οι Γερμανοί έπαθαν πραγματική καταστροφή. Ένας γερμανικός λόχος από 105 άνδρες εκμηδενίστηκε κυριολεκτικά. Συνελήφθησαν 78 αιχμάλωτοι. Μετά το γεγονός αυτό, οι Γερμανοί έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για ισοπέδωση των Καλαβρύτων, το οποίο εθεωρείτο ισχυρά Επαναστατικό-Αντιστασιακό Κέντρο.

Από το Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου και σε αποκλειστικότητα δημοσιεύουμε το ιστορικό των γεγονότων από τις πηγές:

Αποσπάσματα από τα 4ο τετράδιο [σελίδα 345] την αφήγηση του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Σμήναρχου Δημ. Μίχου ή Μαχαίρα για την μάχη Ρογών - Κερπινής. 
Γράφει ο καπετάν Σταυραετός:
Η μάχη της Κερπινής
Στις 16 του Οκτώβρη (1943), ένα Τμήμα κρούσεως από Γερμανούς ορειβάτες επίλεχτης δύναμης λόχου, αποπειράθηκε ν’ ανεβεί εις την πόλη των Καλαβρύτων με νυχτερινή πορεία αιφνιδιαστικά, να εξουδετερώσει Τμήματα του Τάγματος και να κάνει όσες ζημιές θα μπορούσε στα μετόπισθεν αυτού του Τάγματος. Ο Σφακιανός ειδοποιήθηκε εγκαίρως όπως και μεις και περιμέναμε. Χρησιμοποίησαν απίθανα σημεία για το ανέβασμά τους, χαράδρες κ.α. και έτσι κατάφεραν να περάσουν ανενόχλητοι από διάφορα προκεχωρημένα Τμήματά μας, έφθασαν ως τα υψώματα Ρωγοί-Κερπινή, σχεδόν δίχως αντίσταση. Έως μιάμισυ ώρα μακρυά από τα Καλάβρυτα. Στις 11 το πρωί απαντήθηκαν μ’ ένα λόχο του δικού μας Τάγματος και άρχισε μια σκληρή μάχη. Στάλθηκαν διάφορες ενισχύσεις και η επονίτικη ομάδα του Στρατηγείου. Έγινε μια μάχη ελιγμών και ο Γερμανός λοχαγός και οι αξιωματικοί του, έκαναν διάφορες κινήσεις ανάλογα με τη διαμόρφωση του εδάφους απαγκι­στρωνόμενοι και προχωρώντας. Αλλά έπεσαν απάνω σε άλλα τμήματά μας, που διαρκώς έλεγχαν την περιοχή.
Διάρκεσε αυτή η μάχη γύρω στις 16 ώρες, σκοτώθηκαν αρκετοί από τον εχθρό, αυτοκτόνησαν μερικοί, μεταξύ τους και ο ασυρματιστής αφού κατέστρεψε πρώτα τον ασύρματο. Όλοι οι υπόλοιποι παραδόθηκαν. Ο οπλισμός και όλο τους το υλικό πέρασε στα χέρια των δικών μας. Αποχτήσαμε αρκετά μυδράλια, πιστόλια και κάμποσα Μαρσίπ, και από τότε είπα καλή αρχή και με τους Γερμανούς; Από τους δικούς μας έπεσε ένας νεκρός, ένας τραυματίστηκε. Ο λαός των Καλαβρύτων επεφύλαξε μια ενθουσιώδη υποδοχή στο Τάγμα τους. Αποτελείτο από Καλαβρυτινούς κατά το πλείστον αυτό το Τάγμα του Σφακιανού.

Την άλλη μέρα (17.10.1943) ανέβηκε εις τα ψηλώματα ένα ολόκληρο Τάγμα από την φρουρά του Αιγίου, δεν κατάφερε όμως να πλησιάσει προς τα Καλάβρυτα. Έσερνε μαζί του πυροβολικό και όλα τα σύγχρονα όπλα. Δεν ετόλμησε να μπει στα στενά, γύρισε το πισάχναρο, αφού συνεπεκόμισε τους νεκρούς τους και την ίδια ημέρα γύρισε στο Αίγιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων και απαγορευεται ρητα η αναδημοσίευση κειμενου ή φωτογραφιών
copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου
Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα


Οι Καλαβρυτινοί πρωτοπόροι στην εθνική αντίσταση
(Δημ. Κατσίνης, Γεώργιος Πάσχος, Φ.Ζησιμόπουλος, Κ.Γλαράκης, Αν. Πλάτων, Ιωάννης Οικονόμου, Παν.Τσαβαλάς, Παν Σωτηρόπουλος, Κ. Γκίκας, Αν Παπανδρέου, Χρ.Φερλελής, Γ. Παπαβασιλόπουλος, Μέλιος Νίκος, Σπ. Σαμαρτζόπουλος, Ιωάννης Κατσικόπουλος, Λέων.Ροδόπουλος, Γ.Θανόπουλος, Κ.Νικολάου, Παν.Πόλκας, Κωνστ.Κουτσουρής και Παν. Παπαδημητρόπουλος)
Ο αντάρτης του Ανεξάρτητου Τάγματος ΕΛΑΣ Καλαβρύτων (αριστερά) Δημ. Αλεξόπουλος, ο οποίος με το πολυβόλο του καθήλωσε στα Τρία Δέντρα (Κερπινή) τους γερμανούς και καθόρισε την τύχη της μάχης. Δεξιά ο Γ. Τσενές.
Καλαβρυτινοί αντάρτες στην Κούτελη Καλαβρύτων (καλοκαίρι 1943)


Ο Αρχηγός του ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Σμήναρχος Δημ. Μίχος


Σε λίγες μέρες στο kalavrytanews.com θα ξεκινήσει η τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη χρονολογική παρουσίαση των γεγονότων για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, παραθέτοντας ντοκουμέντα όλων των πλευρών και αναλύοντας τον ρόλο των προσώπων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέσα από την τεκμηριωμένη παρουσίαση σε μορφή χρονολογίου δίδονται απαντήσεις για τα αίτια του προσχεδιασμένου, απαίσιου αυτού εγκλήματος.
....Για να αναλάβει επιτέλους ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία. Η ίδια η ιστορία δίνει τις απαντήσεις... αρκεί να την γνωρίζουμε...
"Αλήθεια είναι η μη λήθη και η μη παραγραφή του απαισίου αυτού εγκλήματος".
Ι.Α.Κ. - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ: