HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ: Εκδήλωση 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη παρουσία Καλαβρυτινών και εκλεκτών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστι...



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη παρουσία Καλαβρυτινών και εκλεκτών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 ο εορτασμός των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκαλαβρυτινή Ένωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων :
Ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου, μουσικολόγος , Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Ο κ. Δημήτριος El Khoury, πρόεδρος των Ελληνωνορθοδόξων Λιβάνου 
Ο Dr Sam Chekwas από την Νιγηρία κάτοικος Ν.Υόρκης, φιλόλογος – οδοντίατρος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ιδιοκτήτης του μοναδικού ελληνικού βιβλιοπωλείου της Βοστόνης και επίτιμος δημότης Καλαβρύτων.
Ο τ. Υπουργός, Ανδρέας Ζαΐμης
Ο κ. Γεώργιος Κοσμάς, επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Ο κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας, πρόεδρος ομίλου απογόνων αγωνιστών του ΄21
Ο Πρόεδρος και η Γ Γραμματέας του ΙΠΗΠΑ και του Τάματος του Έθνους κ Ιωάννης και κ. Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου
Ο κ. Δημήτριος Μίχας, διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών
Ο Αρχ. Αντώνιος Μαλούθ εφημέριος Ι.Ν. Ακινδύνων
Ο κ. Παναγιώτης Μαντάς, σύμβουλος Υπ.Παιδείας
Η κ. Δήμητρα Κωνσταντινίδη, πρόεδρος συλλόγου Σειραίων
Ο κ. Αναστάσιος Τσιώτος, πρόεδρος συλλόγου Σκοταναίων
Ο κ. Άγγελος Βαγενάς, πρόεδρος συλλόγου Πλανητεριωτών
Ο κ. Ιωάννης Παπαφιλλιπόπουλος, αντιπρόεδρος συλλόγου Κλειτορινών
Ο κ Αντώνης Πετιμεζάς Πρόεδρος του Συλλόγου Λουσών και απόγονος της Οικογένειας Αγωνιστών του 1821
Ο κ Κώστας Κατσιάρης Πρόεδρος του Συλλόγου Κρινοφυτινών και μέλος της ΠΕ
Ο κ. Χρήστος Μούσης, Γεν. Γραμματέας συλλόγου Παγκρατιωτών
Η κ. Κωνσταντίνα Σωτηροπούλου εκπρ. Συλλόγου Σοποτινών
Ο κ. Αλέξανδρος Κουσουρής, Αντ/γος Ε.Α. πρόεδρος συλλόγου Βιλιβίνας και Αγίας Βαρβάρας
Ο κ Γεώργιος Παναγόπουλος, τ. πρόεδρος συλλόγου Φιλιωτών
Η κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου Γ.Γ. του Συλλόγου Σκοταναίων και κοσμήτωρ της ΠΕ
Ο κ. Χαράλαμπος Ζωγράφος, στέλεχος του Υπ. Οικ. και μέλος τους ΔΣ της ΠΕ 
Ο κ. Νικόλαος Κυριαζής, διευθυντής της ιστοσελίδας «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS»

Την εκδήλωση παρουσίασε η κοσμήτωρ της ΠΕ κ Μαριάνθη Χρονοπούλου, ενώ εισαγωγικό χαιρετισμό απεύθυνε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΕ κ Κοσμάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της εκδήλωσης, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου της Π.Ε. κ. Δημ. Βαρβιτσιώτη ο παρουσίασε το επετειακό μετάλλιο που που φιλοτεχνήθηκε για την Επέτειο με επιμέλεια της ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ. Το μετάλλιο πιστό αντίγραφο του Konrad Lange (είναι ο ίδιος που φιλοτέχνησε το πρώτο νόμισμα μετα την απελευθέρωση , τον «Φοίνικα») , χαράκτηκε το 1836 και αποτελεί εκτός των άλλων και ιστορική τεκμηρίωση της ενάρξεως της Επανάστασης από τα Καλάβρυτα. Να σημειώσουμε ότι έχουν φιλοτεχνηθεί 200 αριθμημένα αντίτυπα προς διάθεση. (πληροφορίες στην Π.Ε. 210 8236040 9-5μμ)
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι κ. Δημήτριος El Khoury, Πρόεδρος των Ελληνωνορθοδόξων Λιβάνου κ. ο Dr Sam Chekwas από την Νιγηρία κάτοικος Ν.Υόρκης, φιλόλογος – οδοντίατρος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ιδιοκτήτης του μοναδικού ελληνικού βιβλιοπωλείου της Βοστόνης και επίτιμος δημότης Καλαβρύτων. Αμφότεροι οι εκλεκτοί αυτοί προσκεκλημένοι, δήλωσαν ενθουσιασμένοι και τυχεροί που βρέθηκαν σε αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Κώστας Κατσιάρης Πρόεδρος του Συλλόγου Κρινοφυτινών και μέλος της ΠΕ.
Κεντρικός ομιλητής ο διαπρεπής επιστήμονας, δρ κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου, οθωμανολόγος, μουσικολόγος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Δημήτριος Σταθακόπουλος με θέμα «200 χρόνια πό την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας – Οι καλαβρυτινοί φιλικοί». Με καθηλωτικό λόγο ο κ. Σταθακόπουλος παρουσίασε όλα εκείνα τα ιστορικά γεγονότα της ίδρυσης και της δράσης της «Φιλικής Εταιρείας» με συγκλονιστικές ιστορικές λεπτομέρειες μεσα από τις πηγές και τα γεγονότα. Η γλαφυρότητα του λόγου του, η άρτια γνώση του και ο τρόπος παρουσίασης των σαγήνευσαν όλους τους παρευρισκόμενους, νιώθοντας ευτυχείς που είχαν την τύχη να βρίσκονται στην αίθουσα.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια με τα γνήσια παραδοσιακά όργανα της εποχής, τον Ταμπουρά του Μακρυγιάννη και το Λαούτο από τον πολυτάλαντο Δημήτρη Σταθακόπουλο. Αφού όλοι μαζί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για αυτήν την πραγματικά σπουδαία εκδήλωση που όλοι χαρακτήρισαν μυσταγωγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.