Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ερώτηση Ν.Τσούκαλη στη Βουλή για τις ελλείψεις ιατρών στα Καλάβρυτα

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα «Αυξημένες ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της επαρχίας Καλαβρύτων και τ...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα «Αυξημένες ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της επαρχίας Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας γενικότερα» κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Αχαΐας και ειδικότερα της επαρχίας Καλαβρύτων είναι ιδιαίτερα μεγάλες, καθώς τα προβλήματα τείνουν να διογκώνονται στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές του νομού. Με πρόσφατη Απόφαση του Υπουργού Υγείας αυξάνονται τα κίνητρα και οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «άγονες», με στόχο να αυξηθούν και οι γιατροί που επιθυμούν να υπηρετήσουν ως επικουρικοί στο ΕΣΥ στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίζονται στην Αχαΐα ως «άγονες και προβληματικές» λόγω των γεωγραφικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών και οικονομικών συνθηκών τους η Ερυμάνθεια, τα Καλάβρυτα και η Κλειτορία, καλύπτοντας έτσι ουσιαστικά ολόκληρο τον ορεινό όγκο του νομού όσον αφορά τις διαθέσιμες δημόσιες υπηρεσίες παροχής υγείας.

Η αύξηση των κινήτρων ενδέχεται όντως να αυξήσει τον αριθμό των ενδιαφερόμενων γιατρών να εργαστούν στις άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας, ωστόσο δε λύνει τους περιορισμούς που θέτουν παλαιότερες διατάξεις στον αριθμό των επικουρικών γιατρών που μπορεί να απασχολήσει ένα νοσοκομείο. Η μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών εντάσσεται στους ετήσιους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και σύμφωνα με παλαιότερη διάταξη που βρίσκεται σε ισχύ, αυτή η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό, περίπου 1,5% επί του συνολικού προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι οι προϋπολογισμοί των δημοσίων νοσοκομείων είναι κατά πολύ μειωμένοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γίνεται φανερό ότι η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικών γιατρών είναι σημαντικά περιορισμένη ανά νοσηλευτικό ίδρυμα. Έτσι, παρά τα κίνητρα που δίνει το Υπουργείο Υγείας, υπάρχει ο κίνδυνος και πάλι να μην μπορούν τα νοσοκομεία να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες με θέσεις επικουρικών γιατρών.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Επαρκούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων-κέντρων υγείας της ορεινής Αχαΐας και της επαρχίας Καλαβρύτων, ώστε να προσλάβουν επικουρικούς ιατρούς; Πόσες θέσεις επικουρικών ιατρών έχουν προκηρυχθεί για τις περιοχές αυτές μέχρι σήμερα;
- Τι προτίθεστε να κάνετε, ώστε άμεσα να στελεχωθούν όλες οι δομές παροχής δημόσιας υγείας στην ορεινή Αχαΐα με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό;»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.