HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Από τη ζωή του Αγίου Λαζάρου

γράφει ο  Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος   Με τη γιορτή του «αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου», του οποίου τη μεσιτεία επικα...



γράφει ο Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος 
Με τη γιορτή του «αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου», του οποίου τη μεσιτεία επικαλούμεθα και για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα. Αξίζει όμως να δούμε δυο σημεία από τη ζωή του αγίου, όχι, ίσως, και τόσο ευρέως γνωστά.
Το πρώτο, σύμφωνα με την παράδοση πάντα, ο Λάζαρος ήταν σκυθρωπός σε όλη την μετά την ανάστασή του ζωή, μέχρι και το δεύτερο θάνατό του, εξ αιτίας των όσων είχε δει κατά την τετραήμερη παραμονή του στον Άδη. Χαμογέλασε μόνο μια φορά, όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πήλινο αγγείο και σχολίασε την ανθρώπινη ματαιοδοξία με αυτά τα λόγια: 
«Το ένα χώμα κλέβει το άλλο»!
Το δεύτερο είναι πως ο Λάζαρος είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που έχει δύο τάφους: έναν την Βηθανία, από τον οποίο «εξήλθεν δεδεμένος τους πόδας και τας χείρας κειρίαις και η όψις αυτού σουδαρίω περιεδέδετο» (Ιωάννου, κεφ. ΙΑ΄, εδάφ. 45) και έναν στην Κύπρο. 
Στην Κύπρο ο άγιος Λάζαρος πήγε περί το 33 μ.Χ., όπου αργότερα χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Κιτίου (της σημερινής Λάρνακας), από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα. Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή στη μαρμάρινη λάρνακα όπου τάφηκε στο Κίτιο υπήρχε η επιγραφή: 
«Λάζαρος ό τετραήμερος και φίλος του Χριστού».
Το απολυτίκιο του Αγίου, που ψάλλεται και την Κυριακή των Βαΐων: 
«Την κοινήν Ανάστασιν προ του Σου Πάθους πιστούμενος, εκ νεκρών ήγειρας τον Λάζαρον, Χριστέ ο Θεός. Όθεν και ημείς ως οι παίδες, τα της νίκης σύμβολα φέροντες, Σοι τω νικητή του Θανάτου βοώμεν. Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο Ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

με πληροφορίες από www.ayioslazaros.org

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.