Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Και στο παρελθόν η Ελλάς έπεσε αλλ’ ουδέποτε ξέπεσε»!

Διαβάζοντας τις τελευταίες μέρες δύο κείμενα, το ένα του ιστορικού και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου, με τίτλο «Η ώρα της μεγάλης κρίσης για τ...

Διαβάζοντας τις τελευταίες μέρες δύο κείμενα, το ένα του ιστορικού και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου, με τίτλο «Η ώρα της μεγάλης κρίσης για τον Ελληνισμό» και το άλλο του συντοπίτη μας θεολόγου και ιστορικού-αρθρογράφου στο «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS» Νίκου Κυριαζή, με τίτλο «Περί… πατάτας ο λόγος…», στάθηκα σε πάρα πολλά σημεία, επικεντρώθηκα όμως σε τρία σημεία: 
Το πρώτο, στο κείμενο του Σαράντου Καργάκου, που γράφει συγκεκριμένα: «Και στο παρελθόν η Ελλάς έπεσε αλλ’ ουδέποτε ξέπεσε». Το δεύτερο, σε αυτό του Νίκου Κυριαζή, που γράφει: «Οικονομία δεν είναι η λύση στην κατανάλωση αλλά στην παραγωγή». Και το τρίτο, πάλι στο κείμενο του Καργάκου, που επισημαίνει στον επίλογό του: «Πρέπει και πάλι να πιστέψουμε στον εαυτό μας».
Σε λίγες μέρες γιορτάζουμε την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. «Θέλουμε» «δε θέλουμε» η σκέψη μας γυρνάει 191 χρόνια πίσω, που η πατρίδα μας ξαναγεννήθηκε μέσα από τα αποκαΐδια της! Οι Ήρωες του Μεγάλου Ξεσηκωμού (και η λέξη «Ήρωες» ίσως και να είναι λίγο για τις Μεγάλες Μορφές του 1821) κατάφεραν να εμπνεύσουν και να μπουν μπροστάρηδες σε έναν «άτακτο» στρατό, σε μια χούφτα Έλληνες! Αν και το εγχείρημά τους χαρακτηρίστηκε «τρέλα» από κάποιους λαούς, το θαύμα έγινε, γιατί μόνο έτσι μπορούν να γίνονται θαύματα!
Στη σημερινή κρίση, στη σημερινή υποδούλωση μας «μπολιάζουν» με το φόβο, την απειλή, την ατολμία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και με μεγάλη ευκολία αναπαράγεται η «κατευθυντήρια» αυτή γραμμή από τα λεγόμενα «παπαγαλάκια»!
Τι θα είχε να μας πει σήμερα, π.χ. ο Γέρος του Μοριά, αν τον βλέπαμε ξαφνικά μπροστά μας και του λέγαμε πως: «δεν έχουμε, όπλα, στρατηγέ»; Το πιθανότερο θα μας απαντούσε πως: «σας πλανέψανε με το να σας κάνουνε να πιστέψετε πως οι αξίες οι σημερινές είναι το ακριβό αυτοκίνητο, το καλό κινητό, τα ακριβά φορέματα και άλλα τέτοια»! Και θα συνέχιζε ο Γέρος: «Την ψυχή σας, μωρέ, γιατί την έχετε και κοιμάται;… Το ισχυρότερο όπλο είναι η ψυχή!...»!!!
Έχει χιλιοειπωθεί και χιλιογραφεί πως κάναμε-κάνουμε «οικονομία» στην καλλιέργεια των Αξιών μας! Kάτι ανάλογο, δηλαδή, που κάνουμε και με τη γη μας: Οικονομία στην καλλιέργεια από τη μια και σπατάλη στην κατανάλωση, από την άλλη! Και για να «οικονομηθούμε» καλό θα είναι να μας απασχολήσει λιγουλάκι αυτό που γράφει ο θεολόγος και ιστορικός Νίκος Κυριαζής: «Οικονομία δεν είναι η λύση στην κατανάλωση αλλά στην παραγωγή»!
Θέλοντας να βλέπει κανείς το ποτήρι «μισογεμάτο», σκέφτομαι το εξής: Μέχρι και πριν λίγα χρόνια ακολουθήσαμε κάποιες Αρχές, επειδή μας τις «επέβαλαν» μέσα από την οικογένεια, από το σχολείο, από την κοινωνία. Όταν οι θεσμοί αυτοί χαλάρωσαν (και έπαψαν να μας επιβάλλουν το τι έπρεπε να αποδεχτούμε, αφήνοντάς μας στις επιλογές μας), επιλέξαμε την «εύκολη λύση»! Μήπως τώρα, που φαίνεται ότι πρέπει να επιβάλλουμε οι ίδιοι πλέον στον εαυτό μας τις δύσκολες επιλογές, θα είναι καλύτερα για το σήμερα το δικό μας και το αύριο των παιδιών μας;
Μήπως εδώ η απάντηση δίνεται από τον ιστορικό και συγγραφέα Σαράντο Καργάκο με το: «Πρέπει και πάλι να πιστέψουμε στον εαυτό μας»;

--------------------------

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων και είναι υγειονομικός (Διπλωματούχος Νοσηλευτής).
Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε εδώ και αρκετά χρόνια, δημοσιεύοντας αρχικά άρθρα και κείμενά του στον Επαρχιακό – Καλαβρυτινό Τύπο, καθώς και σε διάφορα περιοδικά. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Λειβάρτζι σ’ ευχαριστώ!» εξέδωσε το 2002. Δύο χρόνια αργότερα προχώρησε σε μια προσπάθεια μετάφρασης για «Τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης και του Μεγάλου Σαββάτου», καθώς και άλλων περικοπών της Μεγάλης Εβδομάδος (περιορισμένος αριθμός αντιτύπων). Ακολούθησε η συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Έμμετρα», το 2008, από τις Εκδόσεις «Άπειρος Χώρα». Το 2009 ολοκλήρωσε την ογκώδη έρευνά του με τίτλο «“Καταθέσεις” από την Νοσηλευτική μου διαδρομή». Το 2011 εκδόθηκαν τα βιβλία του «Η Φωτογραφία» και «Όταν η ελπίδα άρχισε ν’ ανατέλλει» («Άπειρος Χώρα»). Αναμένεται να εκδοθεί ακόμα και το σχεδόν ολοκληρωμένο βιβλίο του (μυθιστόρημα), με τίτλο «Αθόρυβοι εργάτες». Παράλληλα, συνεχίζει να δημοσιεύει πολύ συχνά άρθρα, κείμενα και ποιήματα σε εφημερίδες και περιοδικά (έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος). Ακόμα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ομιλίες του για διάφορα λογοτεχνικά και κοινωνικά θέματα.
Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.








Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.